Netanjahu na protest zrušil schůzku s šéfem německé diplomacie

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zrušil plánovanou schůzku s šéfem německé diplomacie Sigmarem Gabrielem na protest proti jeho kontaktům se zástupci nevládních organizací kritizujících izraelské chování na okupovaném Západním břehu Jordánu. Gabriel předem avizoval, že zrušení setkání by považoval za politováníhodné.

Ráno Gabriel v rozhovoru se stanicí ZDF řekl, že se o plánu na zrušení schůzky dozvěděl z izraelských sdělovacích prostředků. „To si dovedu jenom stěží představit, bylo by to politováníhodné. Je zcela běžné, že se v rámci návštěv v zahraničí bavíme i se zástupci občanské společnosti,“ podotkl Gabriel.

Upozornil rovněž, že by bylo nemyslitelné, aby německá vláda zrušila oficiální jednání s Netanjahuem při jeho cestě do Německa kvůli tomu, že by se chtěl sejít s kritiky vlády.

S Netanjahuem se měl sejít před plánovaným jednáním se zástupci organizace Betselem, která dokumentuje porušování lidských práv na palestinských autonomních územích, a skupiny Breaking the Silence, jež poskytuje prostor izraelským vojákům pro výpovědi o jejich armádní službě. Obě tyto nevládní organizace vláda považuje za levičácké a neobjektivní.

Sigmar Gabriel během návštěvy Izraele
Zdroj: Reuters/Ronen Zvulun

V neděli před cestou na Blízký východ šéf německé diplomacie řekl, že úzké vztahy s Izraelem jsou jedním z pilířů německé zahraniční politiky, Berlín však hodlá i nadále tlačit Izrael k vytvoření dvou států jako řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Gabriel se má setkat i s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Kvůli setkání s organizacemi kritizujícími Izrael měli potíže i Belgičané

Pravicová Netanjahuova vláda už vyvolala diplomatický spor z podobného důvodu s Belgií. Před dvěma měsíci byl v Izraeli premiér Charles Michel, který se den po jednání s Netanjahuem sešel s představiteli Betselem a Breaking the Silence. Netanjahu ho přitom předtím žádal, aby belgická vláda zastavila finanční podporu oběma organizacím.

Izraelské ministerstvo zahraničí si kvůli tomu předvolalo belgického velvyslance v Izraeli. Podobnou žádost – o zastavení financování – vznesl letos Netanjahu také při setkání s britskou premiérkou Theresou Mayovou.