Případ Čecha zabitého v Londýně zamíří k soudu ve Štrasburku

Náměstek ministra: Verdikt poroty zpochybňuji. Důkazy byly zcela jasné (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek chce zpochybnit u Evropského soudu pro lidská práva rozsudek, jímž britský soud osvobodil muže, který loni v září zabil českého občana. Jiným způsobem podle něj osvobozující verdikt zvrátit nelze. Podání k soudu musí podle ministra učinit sestra zabitého. Česko je připraveno ji v procesu podpořit.

Zaorálkův náměstek Martin Smolek jednal v Londýně o případu se zástupci britské prokuratury. Ti jsou podle Zaorálka výsledkem frustrováni, sdělili však, že britský soudní systém neumožňuje obnovení procesu. Česko se s takovým výsledkem ale podle ministra nehodlá smířit a udělá vše pro to, aby bylo dosaženo spravedlnosti.

„Evropský soud pro lidská práva jediný může nařídit nové projednání. To je jediná instance, která přichází v úvahu a která je podle mě schopná zjednat tu spravedlnost, po které musí každý normální člověk volat,“ řekl Zaorálek. O připravovaném podání mluvil i s generálním tajemníkem Rady Evropy Thorbjörnem Jaglandem, pod jehož instituci soud pro lidská práva spadá.

Ministr Zaorálek: Stalo se něco, co musí být potrestáno (zdroj: ČT24)

Podle ministra byly důkazy proti obviněnému jednoznačné, stejně jako výpovědi svědků. „Celý problém je v tom, že v britském právním systému rozhoduje o vině či nevině porota složená z laiků, která se losuje. Ta porota není nikomu odpovědná a nikdo nezná ani nesmí znát úvahy, které porotu vedly k verdiktu,“ poznamenal český ministr.

Podle něj zástupci britské prokuratury českým diplomatům sdělili, že podobné případy jsou řídké, ale občas k nim dojde. „Já potom říkám, že tento systém má vadu. Pokud umožňuje nespravedlnost hlubokou, strašnou, tak je ten systém vadný. My to nemůžeme respektovat a musíme hledat způsob, jak to změnit,“ prohlásil Zaorálek.

Zaorálek začátkem dubna jednal kvůli osvobozujícímu verdiktu se svým britským protějškem Borisem Johnsonem a tlumočil mu rozhořčení České republiky. Žádal od něj také ujištění, že národnost oběti nehrála při rozhodování soudu roli.

Loni v září 29letý Brit Raymond Sculley zaútočil na Čecha, který žil v Británii řadu let, řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo. Zasadil mu několik ran do hlavy. Pak nad svou obětí stál a podle svědků ležícímu muži řekl: „Podívej, cos mě donutil udělat.“ Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se hájil tím, že jednal v sebeobraně.

Na internetu vznikla petice, která žádá pro Čecha spravedlnost a kritizuje osvobozující rozsudek. Do dnešního dne ji podepsalo přes devět tisíc lidí.