Sýrie obnovila po krvavém útoku evakuaci, autobusy hlídají ozbrojenci

V Sýrii obnovili evakuaci civilistů ze čtyř obléhaných oblastí. Přesun byl pozastaven po sobotním sebevražedném útoku na konvoj u Aleppa, při němž zemřelo 126 lidí včetně 68 dětí. Ve všech čtyřech lokalitách je podle OSN vystaveno obtížné humanitární situaci na 60 tisíc lidí.

Ze dvou šíitských obcí Fúa a Kafrája v provincii Idlib vyjelo ve středu na 45 autobusů s asi třemi tisíci lidmi, jež míří do vládou kontrolovaného Aleppa. Jedenáct autobusů s opozičními bojovníky zase opustilo města Zabadání a Madájá. Tyto autobusy jedou do provincie Idlib, kontrolované povstalci.

Evakuaci provázejí zpřísněná bezpečnostní opatření. Desítky ozbrojenců hlídaly oblast, kde byly autobusy zaparkovány. Podle místního zpravodaje AFP jsou také pečlivě kontrolována všechna okolní vozidla.

Občané Madáji a Zabadání, což bývala v minulosti oblíbená letní sídla, se v roce 2011 připojili k povstání proti syrské vládě a obě města se ocitla v obležení vládních sil. Vesnice Fúa a Kafrája se nacházejí v území těžkých bojů. Obléhali je povstalci, ale armáda zajišťovala jejich zásobování leteckou cestou.

Evakuace začala v pátek, kdy ze dvou šíitských obcí vyjelo na 75 autobusů a 20 ambulancí s celkem asi 5000 lidmi. Právě tento konvoj se stal v sobotu cílem sebevražedného útoku poté, co se evakuace zablokovala kvůli sporu zúčastněných stran. Konvoj uvízl před branami Aleppa, kde na něj zaútočil atentátník s vozem plným výbušnin.

Dlouho dojednávaná dohoda o evakuaci zmíněných čtyř lokalit byla uzavřena v březnu. Podílel se na ní Írán, jako spojenec syrské vlády, a Katar, který podporuje opozici. Celkem se evakuace týká více než 30 tisíc lidí.

V první fázi by se mělo během dvou měsíců přemístit více než 10 tisíc lidí. Na 8000 osob, včetně provládních bojovníků, má být evakuováno z obcí Fúa a Kafrája, a asi 2500 civilistů a rebelů má opustit oblast měst Zabadání a Madájá.