Austrálie zpřísní pravidla pro pracovní víza

Austrálie zavede přísnější požadavky pro uchazeče o víza z řad kvalifikovaných pracovníků. Týkat se budou zejména oborů zdravotnictví nebo IT. Vláda tím chce upřednostnit zaměstnávání Australanů.

Právě domácí pracovní síla prý stále častěji ustupuje té zahraniční, kritizují odpůrci současných vízových pravidel. „Nový systém se bude jasně, zřetelně řídit národním zájem,“ prohlásil premiér Malcolm Turnbull.

Dočasná pracovní víza umožňovala lidem pracovat a žít i se svými rodinami v Austrálii po čtyři roky. Systém měl zaplnit mezery u kvalifikovaných profesí, mnozí jej ale měli za příliš benevolentní.

Nejčastěji využívali tohoto typu pracovních víz příchozí kuchaři, programátoři nebo zdravotníci. Nejvíce jich přicházelo z Velké Británie, Indie a Číny. Na základě tohoto vízového programu žilo loni v Austrálii téměř 96 tisíc lidí. Necelou čtvrtinu z nich tvořili příchozí z Indie.

Mezi avizovanými změnami bude v některých případech zkrácení čtyřleté lhůty trvání, a to o polovinu. Uchazeči budou také muset prokázat konkrétní jazykovou úroveň nebo čistý trestní rejstřík. Opatření se dotknou pouze nových uchazečů o víza v tzv. programu 457.

Mnozí podle expertů využívají pracovní víza jako možnost k získání občanství. „Vízový program 457 je stanoven na dobu čtyř let, v podstatě je ale otevřený a v mnoha případech je tak nástrojem klasické migrace,“ tvrdí ministr pro imigraci Peter Dutton.

Už minulý měsíc Austrálie oznámila, že z velké části ukončí udělování víz pro osoby, které chtějí v zemi pracovat v restauracích rychlého občerstvení.