Velký pátek ve světě: Papežova modlitba za dětské oběti útoků i ukřižovaní Filipínci

Věřící po celém světě slaví Velký pátek. Papež zahájil tradiční mši pokleknutím na zem a modlitbou. Poté uctil památku dětí, které zemřely minulý týden při chemickém útoku na syrské město Chán Šajchún, i těch, jež zahynuly v neděli při teroristických útocích na koptské křesťany v Egyptě.

Velký pátek je prvním dnem Velikonočního třídení, to je umučení, pohřbení a vzkříšení Ježíše Krista. Následuje Bílá sobota, kdy v podvečer začíná slavnost Kristova vzkříšení, a nočními obřady přechází v neděli, kdy se slaví zmrtvýchvstání.

Večer se papež zúčastní tradiční křížové cesty v Koloseu, na jejíž závěr by měl přednést projev. Už odpoledne byl prostor kolem Kolosea uzavřen a přístup do něj je pouze přes detektory kovu. Zavřena je i stanice metra u Kolosea.

V místě jsou nasazeny protiteroristické jednotky a speciální jednotky policie. V akci jsou i policejní psi vycvičení na hledání výbušnin. Úřady očekávají účast až deseti tisíc lidí.



Křížová cesta, někdy nazývaná Kalvárie, je symbolická cesta připomínající události spojené s ukřižováním Ježíše Krista. Obsahuje 14 tradičních zastavení, která začínají odsouzením Ježíše k smrti, pokračují přes jeho ukřižování a končí uložením jeho těla do hrobu.

Na Filipínách se modlí za oběti Duterteho protidrogového tažení

Ukřižování Ježíše Krista nabylo tradičně nejvěrnější podobu na Filipínách. Jako každoročně se tam nejméně desítka lidí nechala přibít na kříž, hřeby jim do rukou a nohou zatloukli Filipínci převlečení do kostýmů římských vojáků.

„Modlím se za oběti, drogově závislé i drogové dealery,“ uvedl Ruben Enaje, který se na kříž nechal přibít už jedenatřicetkrát. Letos byla prý jeho motivací zúčastnit se tohoto tradičního rituálu protidrogová válka současného prezidenta Rodriga Duterteho, při níž bylo od loňského června zabito na 8000 drogových překupníků i drogově závislých.

Někteří filipínští věřící se nechali ukřižovat
Zdroj: Reuters/Romeo Ranoco



Krvavý rituál přibíjení na kříž provádí na silně katolických Filipínách každý rok několik desítek lidí za přihlížení desetitisíců diváků, včetně zahraničních turistů. Lidé jdou procesím a bičují se přitom do krve, propichují si různé části těla a vlečou těžké kříže.

Do Jeruzaléma se sjeli poutníci z celého světa, kteří prošli za zpěvu modliteb úzkými uličkami Starého města. Někteří nesli na zádech dřevěné kříže. Procesí šlo ulicí Via Dolorosa, po níž podle tradice Ježíš Kristus nesl svůj kříž při cestě k ukřižování.

Posledních několik zastavení se tradičně odehrává v Chrámu Božího hrobu, kde byl podle tradice Ježíš Kristus po ukřižování kolem roku 33 pohřben. Křesťané věří, že poté vstal z mrtvých, protože ženy, které šly navštívit několik dní nato jeho hrob, ho nalezly prázdný. Někteří věřící se ale domnívají, že Ježíš byl pohřben v Zahradním hrobu kousek od Starého města v Jeruzalémě.