Vyšetřování v Essenu: Stopy techniky vedou do Sýrie. Strůjce zasílal i návod k sestavení bomby

Hrozba útoku v Essenu: Digitální stopy vedou do Sýrie (zdroj: ČT24)

Německá policie rozkrývá detaily kolem hrozby útoku v nákupním centru v Essenu. Připravovaný čin podle všeho instruoval radikál původem z nedalekého Oberhausenu. Ze Sýrie se přes chatovací aplikace obrátil na prostředí známé z dřívějška. Poslal dokonce i návod, jak sestrojit bombu.

Policie na celou sobotu zavřela obchodní středisko kvůli varování od zpravodajských složek před bezprostřední hrozbou. Možný útok na jedno z největších obchodních center v Německu měl podle všeho islamistické pozadí.

Aktuální případ znovu ukazuje na fenomén řízení útoků přes internet. Do posledních momentů s někým z tzv. Islámského státu komunikoval pachatel útoku na vánoční trh v Berlíně. To samé platí pro atentátníky z Würzburgu a Ansbachu i pro první akci IS v Německu. Šlo o loňské pobodání policisty patnáctiletou dívkou.

Policie uzavřela centrum Limbecker Platz v Essenu
Zdroj: Reuters

„Fakt, že lze mladou dívku radikalizovat přes WhatsApp a dovést ji až k provedení útoku. Něco takového jsme si dřív nedokázali představit,“ zmiňuje prezident civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen.

Při podobných případech se tak stále víc kromě otisků prstů či třeba dokladů vyšetřovatelé soustředí právě na telefony. Kvůli tomu úřady nabírají nové lidi i potřebné vybavení – vedle stále intenzivní spolupráce se zahraničím, zejména s USA.

„Skoro ve všech případech, ve všech pokusech o teroristické útoky, byly informace NSA zásadní pro zadržení podezřelých nebo zabránění útokům,“ zmiňuje odborník na extremismus Peter Neumann.

Horizont ČT24: Jak internet pomáhá teroristům (zdroj: ČT24)

Policie v souvislosti s událostmi v Essenu zadržela dva muže, které však později propustila. Ukázalo se, že jsou pouze známí podezřelého strůjce plánů – ani jeden z nich prý ale útok nepřipravoval.

Muži byli zadrženi v nedalekém Oberhausenu. Policie oba vyslechla a prohledala jejich byty. Následně se několik policejních jednotek objevilo i v oberhausenském nákupním centru Centro.

Essen, který má téměř 600 000 obyvatel, zažil teroristický útok před necelým rokem. Loni v dubnu dva muslimští mladíci hodili bombu do sikhské modlitebny, při explozi utrpěli tři lidé zranění.

Německé zpravodajské služby odhadují, že v zemi žije kolem 10 000 radikálních islamistů, z nichž asi 1600 je podezíráno, že by se mohli dopustit násilí.