Maďaři nepřekvapili. Staronovým prezidentem bude Áder, Orbánův člověk

Expert na Maďarsko: Prezident Áder se věnuje hlavně takzvaným zeleným tématům (zdroj: ČT24)

Maďarský parlament zvolil prezidentem dle očekávání opět současnou hlavu státu Jánose Ádera, který je kandidátem Orbánovy vládní strany Fidesz. Šlo už o sedmou volbu maďarského prezidenta od roku 1990, poprvé ale hlasoval snížený počet 199 poslanců.

Ádera podpořili poslanci vládních stran, vítězství se ale dočkal až ve druhém kole, protože v kole prvním nezískal podporu dvou třetin ze všech 199 členů parlamentu, jak stanoví ústava. Jeho soupeřem byl kandidát levice László Majtényi.

Áder se snažil o vytvoření jakési rovnováhy, i když opozice to nevnímá zas až tak silně jako představitelé vládní koalice.
Robert Pejša
expert na Maďarsko

Áder je blízkým spolupracovníkem premiéra Viktora Orbána. „Byl dlouholetým členem vedení strany Fidesz. Na jaře 2016 se objevily spekulace, že Orbán si nepřeje pokračování Ádera na postu prezidenta. Vyskytlo se tehdy jméno předsedy parlamentu, bývalého předsedy akademie nebo ministra pro lidské zdroje. Koncem roku se ale situace změnila, kdy se ukázalo, že Orbán nechce riskovat – hraje bezpečnou hru,“ poznamenal expert na Maďarsko Robert Pejša.

Áder je podle něj v Maďarsku oblíbený. „Podle posledních průzkumů má podporu 62 procent občanů, což je nejvyšší číslo mezi maďarskými politiky. Maďarská společnost tak Ádera akceptuje, byť si musíme uvědomit, že je vůbec první profesionální politik na prezidentském postu,“ konstatoval Pejša s tím, že Áder vytvořil jakousi rovnováhu, kdy „nebyl jen strojovým podepisovačem návrhů Fideszu“.

Spolupracovník ČRo Papucsek: Levicová opozice postavila jen symbolického kandidáta (zdroj: ČT24)

Stoprocentní loajalita k Orbánovi se nekoná

U Ádera se mluví o „zelené agendě“. „Spíše se věnuje ekologickým tématům, klimatu a podobně, než že by vstupoval přímo do domácích politických bojů. Samozřejmě se ale snaží o harmonickou zahraniční politiku v souladu s vládním Fideszem,“ podotkl Pejša.

Prezident na druhou stranu kritizoval třeba vládní zákon o národní bance, či zákon o povinné registraci k volbám a referendu, který později ústavní soud shledal neústavním.

  • - Poslancem Evropského parlamentu byl od července 2009; zastával v něm funkci místopředsedy výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin.
  • - Od června 1998 do května 2002 předsedal maďarskému parlamentu a dvakrát byl jeho místopředsedou (1997–1998, 2006–2009). Poslancem jednokomorového Národního shromáždění byl od prvních svobodných voleb v roce 1990 až do svého zvolení europoslancem o 19 let později.
  • - Měl podíl na událostech, které vedly k pádu komunistického režimu v Maďarsku. V roce 1988 stál spolu s nynějším premiérem Viktorem Orbánem a několika dalšími lidmi u zrodu opozičního Svazu mladých demokratů (Fidesz). O rok později byl jedním z reprezentantů opozice při jednáních s komunisty o předání moci.
  • - V rámci strany Fidesz postupně zastával řadu významných funkcí; byl mimo jiné zástupcem jejího poslaneckého klubu (1990–1992), v letech 1990 a 1994 řídil volební kampaně Fideszu a později zastával funkci výkonného místopředsedy strany (1995–1997, 1999–2000). Od roku 2002 do roku 2006 vedl poslanecký klub Fideszu.
  • - Vztah mezi ním a lídrem Fideszu Viktorem Orbánem nebyl zdaleka vždy idylický. Před několika lety se dokonce v deníku Magyar Nemzet objevila spekulace, že názorové rozpory mezi oběma politiky jsou tak velké, že Áder uvažuje o založení vlastní strany. Nakonec ale raději zvolil odchod do Evropského parlamentu.
  • - Je spoluautorem reformy soudnictví, která u orgánů Evropské unie vzbudila obavu o nezávislost maďarské justice. Podílel se také na změně volebního systému, jež podle opozice zvýhodňuje stranu Fidesz.
  • - Narodil se 9. května 1959 v západomaďarském městě Csorna. V roce 1983 dokončil studium práv na budapešťské Univerzitě Loránda Eötvöse a v letech 1986 až 1990 působil jako vědecký pracovník Sociologického výzkumného ústavu Maďarské akademie věd.
  • - Je ženatý, jeho manželka Anita Herczeghová je soudkyní. Mají tři dcery a jednoho syna.
  • - Hovoří maďarsky a anglicky.
  • - Kvůli jisté fyzické podobnosti se slavným americkým hercem se mu přezdívá Charles Bronson z Csorny.