Jedna korupční aféra za druhou. Pod Netanjahuem se třese židle

Netanjahuovy korupční kauzy (zdroj: ČT24)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu má co dělat. Vedle hrozeb terorismu i rivalů ve vlastním kabinetu čelí rostoucímu tlaku kvůli dvěma kauzám údajné korupce. Tento týden kvůli tomu již počtvrté vypovídal na policii.

Izraelský premiér se ve čtvrtek už počtvrté za poslední rok a půl setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Řešili hlavně koordinaci politiky s ohledem na občanskou válku v Sýrii. Izrael nedovolí Íránu otevřít novou frontu na Golanských výšinách a jejich území dobyté před půlstoletím nemá v úmyslu Sýrii vracet.

„Jsme proti radikálnímu islámu. Nechceme, aby byl sunnitský teror nahrazen šíitským terorem pod vedením Íránu,“ zdůraznil Netanjahu, který opět jednal s Putinem. „Jsem velice rád, že se nám podařilo nastolit velice těsné kontakty plné vzájemné důvěry,“ uvedl šéf Kremlu.

Na domácí půdě čelí izraelský premiér hned dvěma policejním vyšetřováním ‒ kvůli údajným milionovým úplatkům luxusními dárky a kvůli rozdělování si vlivu s největšími médii v zemi.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Netanjahuovou Achillovou patou jsou dva milionáři ‒ producent hollywoodských trháků Pretty Woman nebo Klub rváčů Arnon Milchan léta obdarovával premiérský pár nejdražším šampaňským a doutníky. Milionář Arnon Mozes, který je majitelem největšího seriózního deníku Jediot Achronot, pak s premiérem vyjednával o omezení novinové konkurence výměnou za pozitivní zpravodajství.

Netanjahův důvěrník a ministr Tzachi Hanegbi je přesvědčen o tom, že premiér bude očištěn. Jiní ale mají obavy.

„V situaci, kdy veřejnoprávní i soukromá média plně spolupracují s politiky, přicházíme o společenskou kontrolu, která je tolik důležitá pro demokratickou společnost,“ poznamenala Tehilla Shwartz-Altshulerová z Izraelského ústavu pro demokracii. „Dohoda s Jediot Achronot by byla korupcí na druhou. Znamenala by, že oboje největší noviny v Izraeli by byly oddané osobě Netanjahua,“ podotkl veterán izraelské žurnalistiky Uri Avnery.

Kriminální rozměr má i takzvaná Kauza 3000. Nejvyšší státní zástupce zahájil vyšetřování Netanjahuova bratrance a zároveň osobního advokáta, který jménem německé firmy ThyssenKrupp lobboval za nákup válečných ponorek v přepočtu za 38 miliard korun.

Pokud některá ze tří kauz skončí před soudem, nebude se moci izraelský premiér spoléhat na politickou imunitu. Jen v poslední dekádě poslaly místní sebevědomé tribunály za mříže jednoho prezidenta a jednoho premiéra.