Slovenský unikát: Právníka vedli neoprávněně jako agenta StB, dostat má 12 milionů

Právník René Hudzovič vysoudil na Slovensku odškodné v přepočtu přes 12 milionů korun za to, že byl neoprávněně veden ve svazcích někdejší tajné policie StB v komunistickém Československu. Morální újmu mu má nahradit Ústav paměti národa (ÚPN), který seznamy archivuje. Zbylých osm milionů pak ministerstvo vnitra za ušlý zisk v advokátské praxi. Na Slovensku jde zřejmě o první případ svého druhu, rozsudky ale nejsou pravomocné.

Předseda správní rady ÚPN Ondrej Krajňák prohlásil, že ústav se vůči rozhodnutí soudu první instance ohledně nemajetkové újmy odvolá. „Podle mých informací je tento spor unikátní. Nevím o tom, že by kterýkoliv slovenský soud přiznal osobě evidované ve svazcích StB odškodné a už vůbec ne v takové výši,“ uvedl Krajňák.

Cestu k možnému získání odškodného otevřelo advokátovi rozhodnutí slovenského soudu z roku 2010, podle něhož byl Hudzovič v registračních protokolech StB veden jako agent neoprávněně. Vůči verdiktu se předchozí vedení ÚPN neodvolalo.

Rozhodnutí o výši náhrady nemajetkové újmy jako morálního zadostiučinění je podle Hudzovičova advokáta Marka Benedika na úvaze soudu. Při kompenzaci ušlého zisku byly podle něj porovnávány příjmy klienta před a po zveřejnění informace v médiích o evidenci Hudzoviče v dokumentech StB. Příjmy prý advokátovi po medializaci klesly.

Svazek ohledně spolupráce Hudzoviče s StB Benedik označil za zfalšovaný a fiktivní. „Nejde o první případ, kdy se ukázalo, že svazky nejsou důvěryhodné,“ řekl Benedik.

Ve sporu o evidenci ve svazcích StB dříve na Slovensku uspěl i nynější český ministr financí Andrej Babiš. Okresní i krajský soud rozhodly, že je neoprávněně evidován v dokumentech StB jako její agent. Slovenský nejvyšší soud letos v lednu zamítl mimořádný opravný prostředek ÚPN, který chtěl tímto způsobem spor zvrátit.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Dovolím si říct, že rozhodnutí soudu otevírá nový důchodový pilíř. Ve svazcích StB jsou evidovány desítky tisíc spolupracovníků, jejichž svazky byly do značné míry skartovány. Pokud tito lidé pocítí možnost vysoudit vysoké odškodné, nepochybně ji využijí,“ konstatoval Krajňák.

Za absurdní označil skutečnost, aby za práci StB nesl odpovědnost ÚPN, který na Slovensku zkoumá období nesvobody. Pronásledovatelé politických vězňů si užívají slušné výsluhové důchody, a to i za období, kdy systematicky ničili lidské životy, zdůraznil.