Bojovníci FARC začnou odevzdávat zbraně. Pak se mají vrátit k civilnímu životu

Kolumbie podle OSN do června odzbrojí bojovníky FARC (zdroj: ČT24)

Kolumbie se po více než 50 letech přibližuje míru. Povstalecké jednotky FARC by měly postupně začít odevzdávat zbraně. Podle pozorovací mise OSN by jejich odzbrojení mělo skončit v červnu a proces prý pokračuje podle plánu. V zemi dosud působí některé menší povstalecké skupiny, které ale také s vládou vyjednávají.

Poslední ze sedmi tisíc příslušníků Revolučních ozbrojených sil Kolumbie se přesunuli do tranzitních zón, kde mají složit zbraně. „Mise OSN teď před sebou má tři rozhodující úkoly. Zaprvé je to registrace zbraní ve 26 oblastech. Pak je to jejich výběr a uskladnění a nakonec likvidace těch z nich, u kterých to bude potřeba udělat,“ uvedl Javier Perez Aquino, hlavní pozorovatel mise OSN v Kolumbii.

Povstalci většinou absolvovali dlouhou cestu z táborů v džungli do tranzitních zón. Tam jsou registrováni a zůstat by tam měli do konce května, pak se vrátí do civilního života.

Rebelové si stěžují na podmínky

Demobilizovaní povstalci si ale stěžují na špatné zázemí. „Když jsme žili v džungli, byly tam lepší podmínky. Měli jsme alespoň stromy nad hlavou. Teď jsme v uprchlickém táboře, ve stanech, teploty jsou vysoké a nám je extrémní horko,“ popsal jeden z bojovníků FARC Jorge Tavarich.

Logistické problémy pak mají za následek zdržení celého procesu. „Podle plánu jsme už měli odevzdat zbraně, ale není kam. To je důvod, proč se nám příliš nechce ty zbraně dávat z rukou, musíme vidět, že to dělá i druhá strana,“ uvedl další bojovník FARC Martin Corena.

Bojovník FARC v Kolumbii
Zdroj: John Vizcaino/Reuters

Podle OSN je ale všechno v pořádku a odzbrojovací proces může začít. „Byli jsme připraveni začít už včera a plán D180 by měl být splněn. OSN pro to má plné technické a logistické kapacity,“ uvedl hlavní pozorovatel mise OSN v Kolumbii.

Původní dohodu o konci více než padesátileté občanské války v Kolumbii, která si vyžádala životy čtvrt milionu lidí, podepsaly strany loni září. Voliči ale dokument v referendu odmítli a jeho upravenou verzi kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a zástupci FARC potvrdili v listopadu.