Yellowstonský park slaví 145. narozeniny. Experti nevědí, kdy skrytý supervulkán vybuchne

Americký národní park Yellowstone byl založen přesně před 145 lety. Pod povrchem nejstaršího národního parku světa se skrývá takzvaný supervulkán. Proto se o Yellowstonu mluví jako o časované bombě.

Yellowstone leží na západě USA, jeho rozloha činí necelých devět tisíc kilometrů čtverečních, což z něj dělá osmý největší americký park. Jméno dostal podle Žluté řeky, která jím protéká, a podle žlutých skal, jež lemují údolí.

Jde o jednu z nejaktivnějších vulkanických oblastí. Nikde na světě není víc gejzírů pohromadě. Návštěvníky lákají lávové proudy, horké prameny a více než stovka vodopádů.

V parku žijí vlci, medvědi, jeleni wapiti či bizoni. „Je to zkrátka místo, které prvním objevovatelům trochu připomínalo peklo, protože se tam vařila voda,“ podotkl Prokop Závada z Geofyzikálního ústavu AV ČR.

Ten připomněl, že Yellowstone leží v odlehlé oblasti, takže se o něm dlouho nevědělo. V devatenáctém století se do těchto míst podnikaly expedice.

„Park vznikl na popud prvních expedic, které přesvědčily Kongres, aby území parku vyjmul z obecního majetku, který může být předmětem dražby pro osadníky, a ustanovili tam národní park, který bude sloužit k odpočinku a potěše všem obyvatelům USA, ale i ve světě,“ konstatoval Závada.

Park láká i vědce, pod povrchem Yellowstonu se totiž skrývá ničivý supervulkán. „Nevíme, kdy nejdřív může vybuchnout, z geologických záznamů a geofyzikálních přístrojových pozorování ale víme, že je to aktivní oblast a že k výbuchu zřejmě dojde – nevíme ale jestli za tisíc let nebo deset tisíc let,“ poznamenal geofyzik.

Následky výbuchu by byly katastrofální

Supervulkán vybuchuje zhruba každých 500 tisíc let, přičemž exploze jsou rozsáhlé a ničivé. „Vytvoří se ohromný sopečný oblak, který zahalí na nějaké období nejjemnějším popelem celou planetu Zemi. Vytvoří i sopečný popel v nějaké vrstvě, která by pokryla velké území Spojených států. V dnešní době by to mělo katastrofické následky. V moderní historii jsme se ještě s takovým výbuchem nesetkali,“ upozornil Závada.

Vědci proto bedlivě sledují, jak dochází k vertikálnímu pohybu dna kráteru a jaké je složení plynů, jež vypouštějí fumaroly, tedy otevřené spojnice zemského povrchu a zemského podloží, které produkují páru a plyny.

Ve Spojených státech je celkem 59 národních parků, tedy chráněných oblastí, jež spadají pod správu agentury ministerstva vnitra National Park Service. Necelá čtvrtina z nich byla zařazena na seznam Světového dědictví UNESCO. Mezi nejstarší národní parky patří také Yosemity a Národní park Sequoia, jež vznikly roku 1890.

Rozlohou překonaly Yellowstone hlavně parky na území Aljašky – vůbec největší je Wrangell-St. Elias u hranic s Kanadou, který má přes 33 tisíc kilometrů čtverečních, což je asi polovina rozlohy České republiky. Třeba pátý největší americký národní park je pak známé kalifornské Údolí smrti.