Rusko chce do rozhovorů o Sýrii zapojit i Kurdy

Klicperová: Vztah Kurdů k Asadově režimu je ambivalentní (zdroj: ČT24)

Rusko chce do rozhovorů o Sýrii zapojit i Kurdy. Podle agentury Ria Novosti to řekl náměstek ruského ministra zahraniční Michail Bogdanov. Syrská opozice má podle Moskvy pro rozhovory v Ženevě sestavit jednotnou delegaci. Další kolo rozhovorů o Sýrii začalo v Ženevě pod patronací OSN minulý týden ve čtvrtek, ale ohrozilo je sobotní násilí v Homsu. Při útocích na sídla bezpečnostních sil tam zemřelo přes 40 lidí.

Zatím není jasné, jak na požadavek Ruska k zapojení Kurdů bude reagovat Damašek a jeho delegace v Ženevě. Rusko je kromě Íránu hlavní spojenec vlády v Damašku. Kurdové nebyli zapojeni do minulých kol rozhovorů mimo jiné kvůli tomu, že Turecko, které podporuje část opozičních skupin, Kurdy považuje za teroristy. Pro západní státy, které rovněž podporují některé oponenty Damašku, ale Kurdové patří k cenným spojencům v boji proti radikálům.

„Role syrských Kurdů je komplikovaná. Nejsou opozicí vůči syrskému režimu, ale bojují proti Islámskému státu. Deklamují, že asadovská Sýrie je něco nepřijatelného, ale na druhou stranu už téměř rok probíhají mezi syrskými Kurdy a představiteli syrského režimu tajná jednání. Osobně si myslím, že je pro ně klíčová budoucí dohoda s Asadem, potažmo s ruskými spojenci, aby si mohli vytvořit pozici pro vyjednávání o vyšší formě autonomie, než měli v minulých letech,“ uvedla šéfredaktorka časopisu Lidí a země Lenka Klicperová. 

Putin: Rozhovory v Astaně oživily Ženevu

Před nynějšími ženevskými rozhovory se z iniciativy Ruska, Íránu a Turecka konalo dvoukolové jednání v Astaně, kde se hovořilo především o upevnění příměří, jež platí v Sýrii od prosince.

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že astanské rozhovory přispěly k tomu, aby ženevská schůzka mohla začít. „Byl vytvořen mechanismus kontroly příměří, což je to nejdůležitější. To byl základ, který umožnil obnovu ženevských rozhovorů,“ řekl Putin. 

Atentát u Al-Bábu v Sýrii
Zdroj: ČT24

Syrská opozice opakovaně obvinila vládu z porušování příměří. Syrská svobodná armáda (FSA), která je koalicí několika opozičních skupin podporovaných Tureckem, oznámila, že se tyto skupiny střetly v neděli se syrskými vojáky u města Al-Báb v severní Sýrii. Město drželi radikálové z takzvaného Islámského státu (IS) a Turecko minulý týden uvedlo, že se jeho spojencům podařilo IS z města vytlačit.

Z jihu ke strategickému městu Al-Báb postupovala také syrská armáda. Podle prohlášení FSA se opozice a vojsko střetly jižně od Al-Bábu v neděli večer. Syrská armáda zatím zprávu nekomentovala.

Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) oznámila, že syrské letectvo při útocích v noci na pondělí na severozápadě Sýrie zabilo 11 lidí, mezi nimiž bylo sedm civilistů. Bomby spadly na dvě čtyřpatrové budovy ve městě Aríha v provincii Idlíb. Mezi mrtvými jsou tři děti, ale záchranáři v troskách stále pátrají po dalších mrtvých.