Další úspěšný pokus. Z Maroka proniklo do španělské Ceuty přes 300 migrantů

Dalším zhruba 360 migrantům se brzy ráno podařilo dostat z Maroka přes šest metrů vysoký hraniční plot s ostnatým drátem do španělské severoafrické enklávy Ceuta. Někteří museli být poté hospitalizováni. Jde o druhý tak masový případ za posledních několik dnů. V pátek se takto dostalo na španělské území kolem 500 lidí.

Podle pracovníků Červeného kříže citovaných agenturou AP muselo být v pondělí v severoafrické Ceutě 11 lidí hospitalizováno kvůli zraněním, která si způsobili seskokem z plotu. Řada jich utrpěla řezné rány a zlomeniny. Podle agentury Reuters jsou tři lidé vážně zraněni, včetně tří policistů, kteří se dav přistěhovalců snažili zadržet.

Podle ceutských úřadů se na území enklávy pokusilo dostat kolem 600 lidí. Nyní je na tomto severoafrickém španělském území více než 1400 migrantů čekajících na vyřízení žádostí o azyl. Jsou ubytováni v táboře s kapacitou pro více než 500 lidí.

V lednu se na 1100 migrantů převážně ze subsaharské Afriky snažilo dostat do Evropské unie přes španělská území na severu Afriky. Většinu z nich ale španělské úřady vrátily do Maroka, uvádí Reuters.

Kromě Ceuty se toho snaží dosáhnout i přes další španělskou enklávu Melilla. Před dvěma týdny se to podařilo 18 lidem.

Obě enklávy se nacházejí na severoafrickém pobřeží Středozemního moře a jsou obklopené marockým územím. Před migranty je mají chránit šest až sedm metrů vysoké a v některých místech až třířadé ploty s ostnatým nebo žiletkovým drátem.

Agentura AFP připomněla, že poslední incidenty se staly na pozadí vyostřeného diplomatického napětí mezi Marokem a Evropskou unií. Maroko v poslední době dalo najevo, že poleví s kontrolou pohybu migrantů na své straně hranice. Reagovalo tak na spor kolem uplatňování dohody o volném obchodu mezi oběma stranami týkající se zemědělských a rybích produktů.

Ten nastal poté, co koncem roku 2016 Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že dohoda se netýká Západní Sahary, kterou Maroko dlouhodobě okupuje. Soud to zdůvodnil tím, že status území není z mezinárodněprávního hlediska dořešený. 

Před dvěma týdny marocké ministerstvo zemědělství prohlásilo, že se EU vystavuje „opravdové hrozbě obnovy přílivu migrantů, kterou Maroko doposud na základě zvýšeného úsilí zvládalo“. „Teď je potřeba, aby bylo jasno o budoucnosti vztahů, které chceme mezi Marokem a EU rozvíjet,“ sdělil AFP marocký ministr zemědělství.