Mosulské tunely využívané islamisty ukrývaly cenné asyrské reliéfy

Mosulské tunely ukrývaly cenné asyrské reliéfy (zdroj: ČT24)

V tunelech osvobozené části Mosulu vědci objevili artefakty z doby před naším letopočtem. Dva týdny staré fotografie získali plzeňští archeologové. Islamisté chtěli na památkách vydělat.

„Měli velký zájem o drancování archeologických památek a jejich prodej, protože to byl velice vítaný zdroj financování jejich aktivit,“ podotkl archeolog Karel Nováček.

Novináři, kteří s vědci spolupracují, objevili v tunelech čtyři neporušené asyrské reliéfy a dva klínopisné nápisy. Další artefakty z období 7. nebo 8. století před naším letopočtem se pak našly v domě vysoce postaveného bojovníka IS.

Památky zničené islamisty
Zdroj: ČT24

„Podle informací iráckých kolegů to rozhodně nebyly předměty, které by byly ukradeny z vyrabované sbírky mosulského muzea. Je tedy pravděpodobné, že pocházely právě z těchto tunelů,“ konstatoval Nováček.

Nově objevené reliéfy budou sloužit k badatelským účelům. „Osobně se domnívám, že jediný přijatelný postup by byl všechny ty nálezy zdokumentovat co nejprecizněji a pak je ponechat na místě a tunely zasypat co nejdříve, aby nedošlo k nějakému zřícení,“ uvedl Nováček.

Plzeňští archeologové ve spolupráci s Orientálním ústavem Akademie věd mapují mosulské památky dlouhodobě. Od okupace Mosulu radikály se ale zaměřují i na jejich rekonstrukci, a to v podobě 3D modelů.

„Snažíme se k nim shromažďovat co největší, nejširší kolekci jakýchkoliv dokumentačních materiálů, které nám tu budovu přiblíží jak tedy z architektonického, tak i historického hlediska,“ poznamenala archeoložka Lenka Starková.

Výsledky tříletého výzkumu teď představuje výstava Ohrožená architektura města Mosul v budově Akademie věd v Praze.