Na vraždě Kimova bratra se podle policie podílelo víc Severokorejců. Hledá je

V souvislosti se smrtí bratra vůdce KLDR pátrá malajsijská policie po dalších čtyřech občanech Severní Koreje. Ti opustili Malajsii v pondělí, kdy byl Kim Čong-nam zřejmě otráven v Kuala Lumpuru. Jižní Korea je přesvědčena, že za vraždou je severokorejský režim, k čemuž ji vedou informace, že Malajsie hledá další Severokorejce.

Malajsijská policie nesdělila, zda je čtveřice hledaných nějak spojena se severokorejskou vládou. Uvedla, že dotyční měli běžné, nikoliv diplomatické pasy.

Policie by uvítala, kdyby do Malajsie přijeli pomoct s vyšetřováním příbuzní Kim Čong-nama. Příčinu jeho smrti úřady neoznámily, neboť se čeká na výsledky druhé pitvy a toxikologických testů.

Jsme přesvědčeni, že za tím incidentem stojí severokorejský režim, vzhledem k tomu, že pět podezřelých jsou Severokorejci.
Mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení

Malajsijská policie v sobotu oznámila, že v souvislosti se smrtí Kim Čong-nama zatkla v pátek jednoho občana KLDR. Zadržený byl identifikován jako Ri Čong-čchol, narozený v roce 1970. Dříve již úřady zatkly dvě ženy, s vietnamským a indonéským pasem, a přítele jedné z nich.

Kim Čong-nam byl s největší pravděpodobností otráven látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když v pondělí čekal na svůj let na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru.

Nevlastní bratr současného vůdce KLDR Kim Čong-una se narodil 10. května 1971 v Pchjongjangu. Byl nejstarším synem bývalého vůdce Kim Čong-ila, za jehož nástupce byl několik let považován. Kim Čong-il ho zplodil se svou druhou ženou Song Hje-rim, která zemřela v roce 2002.

Studoval v Moskvě a Ženevě, pak zastával vysoký post v severokorejské špionážní službě. V minulosti se mu přezdívalo „malý generál“. 

Kim Čong-nam žil posledních 15 let střídavě v dobrovolném exilu v čínském Macau a v Pekingu. V roce 2001 byl zadržen při pokusu vstoupit na území Japonska s falešným pasem, přičemž tvrdil, že chce navštívit tokijský Disneyland. Podle jiné verze ale chtěl v Japonsku koupit citlivé technologie. Po tomto skandálu upadl v KLDR v nemilost.

Podle některých zdrojů unikl v roce 2004 dvěma atentátům, které na něj byly podniknuty v Číně a v Rakousku.

Kim Čong-nam měl údajně blízko ke strýci Čang Song-tchekovi, který byl svého času druhým nejvlivnějším mužem v zemi, než ho jeho synovec Kim Čong-un nechal při čistkách v roce 2013 popravit, údajně za přípravu pokusu o převrat.

Kim Čong-nam
Zdroj: AP/Shin In-seop/ČTK