Faux pas dominikánského deníku. U článku o Trumpovi se objevila fotka jeho imitátora Baldwina

List El Nacional z Dominikánské republiky se musel v sobotu omluvit za omyl ve svém pátečním čísle. Materiál věnovaný židovským osadám doplnil fotografií herce Aleca Baldwina s popiskem, že jde o amerického prezidenta Donalda Trumpa. Baldwin patří k úspěšným imitátorům amerického prezidenta – tuto sobotu vystoupil v pořadu Saturday Night Live televize NBC s dalším, v pořadí již sedmnáctým skečem o Trumpovi.

V sobotním vydání El Nacionalu se objevila omluva za to, že list omylem otiskl záběr na Baldwina z televizního pořadu s popiskem Donald Trump, prezident USA. Vedle této fotografie byl snímek izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a článek o izraelské politice židovských osad.

Jeho titulek vyjadřoval Trumpův názor - říká, že osady v Izraeli mír neusnadní. Takto Trump reagoval na poslední kroky Netanjahuovy vlády, která prosadila zákon umožňující zlegalizovat přes 50 osad na Západním břehu Jordánu a vyvlastnit půdu Palestinců.

El Nacional v omluvě na své webové stránce uvedl, že se fotografie objevila na 19. straně pátečního čísla a že omyl unikl personálu redakce. „El Nacional se omlouvá svým čtenářům a všem, kdo se cítí postiženi,“ uvádí se v omluvě.

S Putinem jako svědkem u soudu

Baldwin se v nejnovější skeči v pořadu Saturday Night Live televize NBC vrátil k Trumpově soudnímu sporu o imigrační dekret. Stál před soudkyní reprezentující odvolací soud, který odmítl obnovit Trumpův dekret. Jeho platnost pozastavil soud v Seattlu.

„Pane Trumpe, chápete, že toto je televizní soud?“ dotázala se soudkyně, kterou představovala Cecily Strongová. „To je v pořádku, já jsem televizní prezident,“ odtušil Baldwin-Trump.

„Já mám pravdu, vy se mýlíte. Já chci obnovit zákaz vstupu. A taky chci 725 dolarů,“ prohlásil. Za svědka si povolal Becka Bennetta, který představoval do půli těla obnaženého ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Ahoj lidi, nechte prezidenta Trumpa na pokoji, ten muž je velký přítel. Je to můj malý americký dáreček,“ prohlásil Bennett v roli Putina.

Inspirace pro skeče je přehršel

„Musíme teď žít v Trumpově světě. Dřív jsme ho pozorovali, ale teď s tím musíme žít. Udělal si z této země něco jako rukojmí,“ prohlásil k Trumpovi producent pořadu The Daily Show na Comedy Central Steve Bodow.

Jeho kolegyně Jennifer Flanzová řekla, že materiál k Trumpovi se hromadí každým dnem. Potvrdil to i Seth Meyers, který na NBC uvádí noční pořad A Closer Look. Podle něj se vybírá z materiálů nepřeberné šíře od těch připomínajících ústavní krizi po podivné výroky typu Trumpova komentáře k historické osobnosti Fredericka Douglasse.

Trump se o tomto černošském reformátorovi a politikovi, který zemřel v roce 1895, vyjádřil v čase, z něhož vyplývalo, že se domnívá, že je Douglass stále naživu.