Británie přijme desetkrát méně dětských migrantů než původně zamýšlela

Místo původně plánovaných 3000 dětí a mladistvých, kteří do Evropy přišli jako migranti bez doprovodu rodičů, jich přijme Británie pouze 350. Oznámila to ministryně vnitra Amber Ruddová. Za důvod podle agentury AP označila obavu, že by program britské vlády mohl povzbudit některé rodiče z Blízkého východu a Afriky, aby své děti poslali na nebezpečnou cestu do Evropy.

„Působí to jako pobídka. Povzbuzuje to pašeráky lidí,“ uvedla Ruddová v parlamentu. Anketa mezi příslušnými úřady podle ní navíc ukázala, že Británie není z kapacitních důvodů schopna přijmout více než 350 uprchlíků mladších 18 let. Ukončení programu přijímání nezletilých uprchlíků požaduje i Francie, hájila se Ruddová.

Británie už přijala zhruba 200 migrantů z řad dětí a mladistvých, přijme jich tedy ještě 150 a následně program ukončí. O přijetí 3000 nezletilých migrantů bez doprovodu rodičů rozhodla ještě předchozí vláda premiéra Davida Camerona.

Opozice: Vláda tímto rozhodnutím nechala na holičkách tisíce dětí

Rozhodnutí vlády kritizovala řada nevládních organizací, osobností veřejného života i zástupci opozice. Labouristická poslankyně Diane Abbottová vládu obvinila, že svým rozhodnutím nechala na holičkách tisíce dětí, a vystavila je tak nemocem, obchodu s lidmi a bídě.

Podle poslankyně Skotské národní strany (SNP) Joanny Cherryové se kabinet premiérky Theresy Mayové tímto krokem v době, kdy chce tváří v tvář brexitu zlepšit vztahy s USA, přibližuje kontroverzní politice amerického prezidenta Donalda Trumpa. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby uvedl, že je z rozhodnutí vlády „smutný a v šoku“.

  • Britští vládní konzervativci už loni odmítli návrh, jenž měl přijetí 3000 dětských uprchlíků, kteří uvázli bez doprovodu na různých místech Evropy, vládě nařídit.

  • S návrhem přišel labouristický zákonodárce Alfred Dubs, který byl jedním ze šesti stovek židovských dětí z Československa, které koncem 30. let před nacisty zachránil Nicholas Winton.