Filipínský prezident ukončil příměří s povstalci a nařídil armádě připravit se k boji

Prezident Filipín Rodrigo Duterte ukončil příměří, které vláda vloni v srpnu uzavřela s komunistickými povstalci. Ve svém projevu nařídil armádě připravit se k boji, protože rebelové před dvěma dny smír porušili a zabili několik vojáků. Hrozba nových bojů vládních sil s rebely se objevuje v době, kdy vojáci vedou ofenzivu proti extremistickým muslimským skupinám na jihu země.

Marxističtí vzbouřenci oznámili, že přerušili klid zbraní, protože vláda odmítla propustit více politických vězňů a armáda narušovala jejich venkovská území. Prezident kontroval, že ve snaze posílit mír nechal propustit předáky vzbouřenců. Ti podle něj ale přišli s novými požadavky, které jsou přemrštěné a pro armádu těžko přípustné. Požadavky však neupřesnil.

Konflikt s levicovými extremisty z Nové lidové armády (NPA) na Filipínách trvá už téměř půl století. O život připravil nejméně 40 tisíc lidí. Zakladatel filipínské komunistické strany žijící v exilu José María Sison při vyhlášení příměří řekl, že dohoda zahrnuje i časový plán pro další rozhovory týkající se politických, hospodářských a ústavních reforem. Vytyčena byla také cesta k amnestii politických vězňů.

NPA je ozbrojenou složkou filipínské komunistické strany a od roku 1969 vede ozbrojené povstání především na východě a jihu země. Armáda odhaduje, že povstalci teď mají asi 3 tisíce bojovníků, což je značný pokles v porovnání s dobami největší síly v 80. letech, kdy měla NPA zhruba 26 tisíc příslušníků.