Naděje skomírá. Z italského hotelu zničeného lavinou odnesli další oběti

V troskách hotelu Rigopiano ve střední Itálii našli záchranáři další mrtvá těla. Počet obětí tak vzrostl na 25. Naděje, že se podaří najít někoho živého týden po pádu laviny, jsou mizivé. Čtyři lidé se přitom dál pohřešují.

Lavina zavalila hotel na úpatí italského pohoří Gran Sasso minulou středu pozdě odpoledne. Celkem neštěstí přežilo jedenáct lidí, z toho devět vyprostili záchranáři. Dvě osoby si zachránily život, když v okamžiku pádu laviny stály před hotelem. Ze sutin vytáhli záchranáři také tři živá štěňátka abruzzských ovčáků.

Úřady podle agentury AFP ujistily, že záchranáři jsou rozhodnuti pokračovat v pátrání, dokud nebudou nalezeny i zbývající čtyři nezvěstné osoby. Představitelé civilní obrany upřesnili, že mezi zatím nalezenými oběťmi neštěstí je třináct mužů a dvanáct žen.

Pitvy prvních šesti mrtvých ukázaly, že zemřeli rozdrcením, udušením nebo chladem. Ani v jednom případě však nebylo podchlazení jedinou příčinou skonu, uvedla na tiskové konferenci prokurátorka Cristina Tedeschiniová.

Prokuratura nyní vyšetřuje, zda k neštěstí přispělo podcenění rizika nebo pozdní reakce úřadů na několikadenní husté sněžení. Ředitel hotelu několik hodin před neštěstím naléhavě žádal úřady o pomoc. Učinil tak po prvním z několika zemětřesení, jež střední Itálii ten den postihlo.

Výpovědi svědků podle médií naznačují, že první tísňová volání nemusela být brána vážně. Údajně se hovořilo o tom, že nebyl lavinou zavalen hotel, nýbrž ovčín. Na jednom zvukovém záznamu je slyšet, jak volající zoufale informuje o zasypaných dětech.

Jeho protějšek na to řekl, že se to musí nejprve prověřit. Prokuratura podle agentury DPA již v této souvislosti zahájila vyšetřování vůči neznámé osobě podezřelé ze způsobení smrti více lidí z nedbalosti.

Kvůli přívalům sněhu, které zcela zablokovaly okolní silnice, se první pomoc dostala na místo neštěstí až po několika hodinách, a to na lyžích. Navázat kontakt s někým v hotelu se už nepodařilo.

  • 17:09: Kuchaři Giampieru Paretovi se podaří dovolat na tísňovou linku 118. „Nevím, jestli je to zemětřesení nebo lavina, všechno spadlo, je tam spousta pohřešovaných.“
  • 17:15: Z prefektury přichází vzdušným jednotkám pobřežní stráže dotaz, zda je možné provést přelet nad Rigopianem. Odpověď je záporná, kvůli špatnému počasí. Dvacet čtyři minut se nic neděje.
  • 17:40: Ředitel hotelu Rigopiano Bruno di Tommaso volá dalšímu úředníkovi. Je v Pescaře a v 15:44 posílal e-mail s žádostí o pomoc při evakuaci hostů z hotelu. Nikdo mu nedokáže říct, kdy naposledy kontaktovali hotel Rigopiano.
  • 18:03: Kuchař Parete, který je u zavaleného hotelu, konečně kontaktuje Quintina Marcellu. Zaměstnavatel kontaktuje tísňové linky v pořadí 112, 118 a nakonec 113. Tam ho přepojí na řídicí centrum.
  • Rozhovor s úředníkem trvá několik minut. Operátor telefonát považuje za vtip. Stejné kolečko telefonátů opakuje dvakrát. Operátor si vyžádá kuchařův telefon, aby Pareteho kontaktoval přímo.
  • 19:40: Osobně hovoří s operátory prefektury. „Podívejte, vypadá to vážně, ale opravdu…“ Slova, která mají při zpětném pohledu hořkou pachuť. Jsou to dvě hodiny a 31 minut po prvním volání o pomoc.
  • Zdroj: Corriere.it

Hotel Rigopiano je v provincii Pescara, která je součástí středoitalské oblasti Abruzzo. Hotel leží asi 45 kilometrů od pobřežního města Pescara.

Italský premiér Paolo Gentiloni v parlamentu poděkoval civilní obraně, která se v posledních týdnech potýkala s řadou krizových situací kvůli hustému sněžení, lavinám i zemětřesení z minulého týdne. „Myslím, že bylo uděláno vše, co bylo možné, aby se zachránili pohřešovaní lidé (v Rigopianu), a to z lidského, organizačního i technického hlediska,“ uvedl premiér.

Záchranářů se zastal, když varoval před ukvapeným hledáním „obětního beránka“. Zdůraznil, že pravdu ukáže až pečlivé vyšetřování.