Čína před více než rokem dovolila párům dvě děti. A hlásí rekordní porodnost

Porodnost v Číně loni vzrostla na nejvyšší úroveň od roku 2000, přestože klesl počet žen v reprodukčním věku. Za populačním růstem je zmírnění tzv. politiky jednoho dítěte, o čemž úřady po dlouhých letech rozhodly zhruba před rokem a čtvrt.

Na svět přišlo v roce 2016 v Číně podle Státního výboru pro zdraví a plánované rodičovství 17,86 milionu dětí, o 7,9 procenta více v porovnání s rokem předchozím. Asi 45 procent novorozenců je v rodinách, které už jedno dítě měly. Podle demografů ale porodnost stále není dost vysoká na to, aby zastavila rychlé stárnutí čínské populace.

K přísné politice pod heslem jedna rodina – jedno dítě přistoupilo čínské vedení v roce 1980. Omezené zdroje totiž nestačily na rychlost populační exploze. Politika, která do konce roku 2013 zabránila podle odhadů narození 400 milionů dětí, ale vedla k nuceným potratům i k vraždám novorozeňat.

Dopady zrušení politiky jednoho dítěte
Zdroj: Reuters

V roce 2015 Peking rozhodl, že umožní všem párům mít dvě děti. Jedním z důvodů bylo zastavit rychlé stárnutí populace v Číně, která má v současnosti 1,37 miliardy obyvatel. Téměř 15 procent obyvatelstva dnes tvoří lidé starší 60 let a do roku 2030 budou podle odhadů představovat čtvrtinu čínské populace.

„Zatímco celkový počet žen v reprodukčním věku klesl o pět milionů, počet porodů výrazně vzrostl. To ukazuje, že změny v politice plánovaného rodičovství byly velmi dobře načasované a nesmírně efektivní,“ prohlásil představitel Státního výboru pro zdraví a plánované rodičovství Jang Wen-čuang.

Jang uvedl, že podle očekávání úřadů se bude počet nově narozených dětí do roku 2020 každoročně pohybovat mezi 17 a 20 miliony.

Mnozí demografové ale prohlašují, že rozhodnutí povolit čínským rodičům mít dvě děti přišlo s ohledem na boj proti stárnutí populace příliš pozdě a je nadále příliš omezující.

Dopady zrušení politiky jednoho dítěte
Zdroj: Reuters

Řada expertů také odsuzuje celou politiku jednoho dítěte jako zbytečnou, protože v 80. letech, kdy byla zavedena, porodnost v Číně již přirozeně klesala. Nyní zhruba 75 procent čínských rodin uvádí, že nechce druhé dítě, především z ekonomických důvodů, píše deník The Guardian.

Politika jednoho dítěte navíc dlouhodobě vedla k nadměrné převaze mužů nad ženami. Rodiny v Číně totiž obvykle preferují syny a řada budoucích matek vyhledává interrupci, pokud je plod ženského pohlaví. V Číně tak na 100 narozených dívek připadá 118 chlapců. Přirozený poměr ve společnosti je ovšem 105 chlapců na 100 dívek.

Vydáno pod