V Izraeli se mění přístup k integraci handicapovaných do společnosti

Centrum pro postižené založil válečný veterán (zdroj: ČT24)

Už na čtyřech místech v Izraeli vznikla unikátní centra, ve kterých se starají o handicapované lidi a zároveň je integrují do většinové populace. Organizace ALEH bojuje proti společenským tabu, která v zemi ještě donedávna odsuzovala postižené do uzavřených zařízení.

Vesnička Aleh Negev ničím nepřipomíná ústav pro handicapované. V pavilonech se tu vedle sebe léčí lidé s vrozeným omezením i lidé po úraze nebo mrtvici. Moderní péče využívá cvičení, hudbu, koně a domácí zvířata. Aromatické byliny bystří smysly nevidomých. Hned vedle sebe se tu učí v běžné školce i ve speciální pro postižené děti.

Za tím vším stojí vize jednoho válečného veterána, kterému se narodil těžce autistický syn Eran. „Zničehonic jsem byl sám uprostřed své nejtěžší bitvy. Vlastně války. Války o životní úroveň svého syna, o lásku svého krvácejícího dítěte,“ vzpomíná generál Doron Almog, ředitel organizace ALEH.

Almog byl prvním výsadkářem na ranveji ugandského letiště Entebbe, když tam před 40 lety izraelské komando osvobodilo stovku rukojmích palestinských teroristů. Proti nim bojoval i během misí v Libanonu a jinde. Boj neukončil ani v civilu, kde založil centrum pro postižené.

Pomáhají i dobrovolníci ze zahraničí

Ve vesničce uprostřed Negevské pouště v současnosti žije 120 dětských a dospělých pacientů. Stará se tu o ně 300 profesionálů a na 400 dobrovolníků z Izraele i ze zahraničí. Jedním z nich je i německý mladík Timo, vnuk dědů s nacistickou minulostí.

„Vím, co se stalo v Německu. Na začátku války tam byly tábory, ve kterých vraždili postižené lidi. Proto jsem tady. Proto, abych vyjádřil, že stojím na straně Izraele proti antisemitismu,“ dodal Timo.

Legendární izraelská premiérka Golda Meirová se kdysi odmítala stýkat se svou autistickou vnučkou, vojenský hrdina a politik Jigal Alon odeslal postiženou dceru do zahraničního ústavu. Dnes organizace ALEH bourá podobná ghetta postižených. Ve čtyřech centrech po celém Izraeli má na 700 pacientů. A každoročně léčí 26 000 dalších.