Prezident Jammeh odstoupí, krize v Gambii by tím mohla skončit

Západoafrické státy pozastavily zásah v Gambii (zdroj: ČT24)

Dlouholetý vládce Gambie Yahya Jammeh odstoupí a odejde do exilu. Agentuře Reuters to řekl poradce nově zvoleného prezidenta Adamy Barrowa. Předání moci Barrowovi požadovaly západoafrické státy, jejichž vojáci do Gambie ve čtvrtek pod záštitou OSN vstoupili. Na stranu Barrowa se přidal i náčelník generálního štábu gambijské armády.

Jammeh odmítal odejít, protože zpochybnil výsledky voleb z loňského prosince. V úterý v zemi vyhlásil tříměsíční výjimečný stav.

Členové Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) s podporou Rady bezpečnosti OSN v Gambii od čtvrtka vojensky intervenovali. Jammehovi dali ultimátum, aby dnes opustil úřad prezidenta. Chtěli také, aby z bezpečnostních důvodů odešel do exilu. 

Náčelník generálního štábu gambijské armády jménem bezpečnostních složek vyjádřil věrnost Barrowovi. Řekl, že vojáci nebudou případnému dalšímu postupu jednotek Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) klást odpor, ale naopak je uvítají květinami. 

České ministerstvo zahraničí má zprávy o několika českých občanech, kteří v zemi byli, ale už ji opustili, nebo to v pátek mají v plánu, sdělila mluvčí úřadu Irena Valentová. Neohlásil se nikdo, kdo by potřeboval pomoc. Tato africká země totiž nepatří k často vyhledávaným destinacím. České cestovní kanceláře, které organizují zájezdy do Gambie, podle informací úřadu neprodaly na leden žádný zájezd.

Nový prezident složil přísahu v Senegalu

Do Gambie ve čtvrtek vstoupily jednotky ze Senegalu, Nigérie, Ghany, Mali a Toga, aby zajistily předání moci nově zvolenému prezidentovi Barrowovi. Ten mezitím složil přísahu na gambijském velvyslanectví v senegalské metropoli Dakaru.

Nově zvolený prezident Gambie Adam Barrow
Zdroj: Thierry Gouegnon/Reuters

Nejméně dvacet obrněných vozidel bylo v pátek k vidění v pohraničním městě Karang. Podle svědků se vozidla nepohybovala, zřejmě čekala na rozkaz.

Souza novinářům řekl, že není myslitelné, aby Jammeh směl zůstat v Gambii. Ale v případě smírného vyřešení krize si bude moci vybrat, do jaké země zamíří do exilu. Během čtvrtečních jednání s ECOWAS Jammeh slíbil, že odstoupí, pokud bude mimo jiné moci zůstat ve své rodné vesnici. Regionální společenství na to ale nepřistoupilo s tím, že Jammeho setrvání v Gambii by představovalo bezpečnostní riziko.

Do Gambie v poledne přicestovali prezidenti Guineje a Mauritánie Alpha Conde a Mohamed Ould Abdel Aziz, aby se pokusili dlouholetého gambijského vůdce přesvědčit k odstoupení. Právě do Mauritánie by teoreticky mohl Jammeh odejít do exilu, píše agentura AP.

Dosavadní prezident Gambie Yahya Jammeh
Zdroj: Thierry Gouegnon/Reuters

Rada bezpečnosti OSN již dřív jednomyslně schválila rezoluci, která vyjadřuje „plnou podporu ECOWAS v jejím závazku zajistit v prvé řadě politickými prostředky respektování vůle gambijského lidu vyjádřené výsledky voleb z 1. prosince“. Rezoluce požaduje poklidné odstoupení dosavadního gambijského vládce.

Ze země utekly desetitisíce lidí

V důsledku napjaté politické situace v Gambii ze země od 1. ledna letošního roku uprchlo do sousedního Senegalu 45 tisíc osob, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) s odvoláním na zprávy senegalské vlády. Většinu z nich tvoří děti. Pokud se situace diplomaticky nevyřeší, je možné, že zemi opustí další, míní OSN. Senegal je prý v současné chvíli připraven přijmout až sto tisíc osob.

Gambie za půlstoletí poznala pouze dva prezidenty – Dawdu Jawaru a Yahyu Jammeha, který se dostal k moci v roce 1994 pučem. Organizace na ochranu lidských práv jej obviňují ze smrti mnoha politických odpůrců, z potlačování práv homosexuálů a také z přísného přístupu k médiím.