Írán pohřbil reformistu Rafsandžáního, ulice zaplnily statisíce lidí

Statisíce lidí vyšly do ulic Teheránu, aby se rozloučily se zesnulým exprezidentem Rafsandžáním. Smuteční obřad vedl ajatolláh Alí Chamaneí. Rafsandžání byl klíčovou postavou islámské revoluce, později spojenec umírněných reformistů. Státní smutek potrvá do středy.

Rafsandžání zemřel v neděli na infarkt ve věku 82 let. Úřady vyhlásily na úterý svátek, aby si obyvatelé země mohli svého zesnulého vůdce připomenout. Veřejná doprava je v metropoli zdarma.

Pohřeb se koná na Teheránské univerzitě, kam dorazily desetitisíce Íránců. „Sbohem, starý bojovníku,“ objevilo se na jednom z černých transparentů vedle snímku usmívajícího se nejvyššího duchovního vůdce s Rafsandžáním.

„Málokdy navštěvuji náboženské obřady, jsem tady ale jako Íránec, který nemůže zapomenout na Rafsandžáního příspěvek v posledních letech k rozvoji politiky ve prospěch lidí,“ uvedl jeden z účastníků smutečních akcí. „Jsem tady, abych se rozloučil s mužem, který zasvětil svůj život tomu, aby byl Írán lepší,“ doplnil ho jiný.

Pohřbu se zúčastnili konzervativci i reformisté

Exprezidentův nejmladší syn poděkoval davům za „loajalitu a laskavost“. Tyto projevy náklonnosti podle něj utěší srdce příbuzných Rafsandžáního. Pochován bude v kryptě ajatolláha Ruholláha Chomejního, zakladatele islámské revoluce.

U exprezidentovy rakve se modlil mimo jiné nejvyšší duchovní vůdce Chameneí, poklekli před ní ale i ostatní účastníci smutečního obřadu. Na pohřbu byl přítomen rovněž současný umírněný prezident, ale i zástupci konzervativních kruhů v zemi. 

Mezi příznivci tvrdé linie byl také generál Kásim Sulejmání, velitel íránských radikálních jednotek Kuds, které se zaměřují na zahraniční operace. Na pohřeb nesměl bývalý íránský prezident Mohammad Chátamí – reformista, jenž je velmi populární u mladých Íránců.

Rafsandžání byl spojencem reformního proudu v čele se současným prezidentem Hasanem Rouháním. Byl také zastáncem dohody mocností o omezení íránského jaderného programu.

Panují obavy, že po jeho smrti bude v zemi chybět jedna z klíčových postav, která si přála uvolnit ekonomické poměry a sbližování se Západem.

„Islám přišel o cenný poklad, Írán o vynikajícího generála, islámská revoluce o odvážného vlajkonoše a islámský systém o výjimečného mudrce,“ prohlásil Rouhání.

Podle analytiků se současný prezident kvůli Rafsandžáního nepřítomnosti dostane pod mnohem větší tlak příznivců konzervativních kruhů v zemi. Smrtí exprezidenta reformisté přišli o velmi mocného stoupence v prezidentských volbách, které proběhnou už v květnu.

Prázdné místo zůstane i na poli íránské diplomacie. Mnoho zahraničních hostů totiž během svých návštěv Teheránu státníka vyhledávalo a diskutovalo s ním o regionálních a mezinárodních tématech.