Vstřícný krok polské vlády: Plánu omezit novináře v parlamentu se vzdává

Měli se zdržovat výhradně ve vedlejší budově a spoléhat na ochotu politiků přijít mezi ně. Další plán, který vyhrotil už tak horkou politickou krizi z přelomu roku: polská vláda chtěla původně vstup novinářů do parlamentu omezit. Nyní ve snaze najít s opozicí řešení od tohoto kroku upouští.

Žurnalisté by podle původního návrhu ztratili bezprostřední kontakt s politiky - ti by se mohli rozhodnout, zda mezi ně přijdou do vedlejší budovy, či nikoliv. „Omezení se týkalo i zvukového či obrazového záznamu z jednacího sálu. Teď tedy platí stará pravidla a novináři se mohou pohybovat po parlamentu, jak byli zvyklí,“ zmínil zpravodaj ČT Miroslav Karas.

„Právo a spravedlnost dělá krok zpět. Chci vám oznámit, že jsme se rozhodli k návratu do podmínek, jaké byly,“ uvedl předseda Senátu Stanislaw Karczewski. Vláda přitom stále odmítá, že jí šlo o hon na novináře. Prý jim naopak chtěla vytvořit lepší zázemí v Sejmu a Senátu. 

Překážky novinářům vyšuměly, parlamentní krize nikoliv (zdroj: ČT24)

I když opozice tím dosáhla jednoho z dílčích cílů, klid v polské politice rozhodně nenastal. V Sejmu totiž opoziční poslanci dál blokují jednací sál – kritizují přístup kabinetu k médiím a způsob, jakým v pátek prosadil státní rozpočet.

Protest vedený poslanci Občanské platformy a strany Moderní má oficiálně trvat do středy, kdy má začít další parlamentní schůze. Opozice ale nevylučuje blokování prodloužit.

Opoziční protest v Sejmu (16. prosince)
Zdroj: Reuters

Tahanice o rozpočet

Co bylo rozbuškou protestů, které začaly ke konci roku nabírat na síle? Asi tři desítky poslanců opozice v pátek blokovaly zasedací místnost, přičemž maršálek Sejmu Marek Kuchciński hlasování o nejdůležitějším zákonu roku – o státním rozpočtu – přesunul do jiného sálu.

Stalo se tak poprvé od roku 1989. Do místnosti, kde se hlasování nakonec uskutečnilo, se údajně nedostali někteří opoziční poslanci. „,Zasedání' bylo nelegální. Tečka. Tohle je ústavní krize,“ uvedl tehdy na sociální síti předseda Občanské platformy Grzegorz Schetyna.

Někteří zástupci vládní PiS naopak považují postup opozice za protiprávní. „Opozici nejde o demokracii, protože blokovat místo parlamentní debaty je nedemokratické,“ řekla předsedkyně poslaneckého klubu strany Beáta Mazurková. „Opozice chce pouze převzít moc,“ dodala.

Policisté hlídkují před polským Sejmem během jednoho z prosincových protestů
Zdroj: Reuters

V druhé polovině prosince proběhlo také několik protestů veřejnosti – ať už před parlamentní budovou, nebo sídlem Ústavního soudu.

Další protest se 18. prosince konal i před někdejším královským sídlem na krakovském Wawelu. Tam mělo namířeno na mši několik činovníků vládní strany, demonstranty blokující tamní chodník tehdy odvlekla opozice.

Vývoj polské politiky v posledních měsících bedlivě sleduje také Evropská komise – právě kvůli změnám prosazeným konzervativní vládou. Výhrady se týkají nového způsobu fungování Ústavního soudu, změn ve veřejnoprávních médiích nebo bezpečnostních složkách.