Při explozi na severu Sýrie zahynulo přes 40 lidí

Nejméně 43 lidí, převážně civilistů, přišlo o život při pumovém útoku ve městě Azaz na severu Sýrie u hranice s Tureckem. Bomba nastražená v autě zranila další desítky lidí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR). Město je v držení umírněných povstalců.

Podle agentury Reuters explodoval kamion s palivovou cisternou. Turecká soukromá agentura Dogan uvedla, že vybuchla bomba nastražená ve vozidle a že za útok může radikální Islámský stát. Ten se ale zatím k atentátu nepřihlásil.

Mezi oběťmi atentátu na rušném tržišti je také nejméně šest rebelů. Některé další oběti není možné zběžně identifikovat. Turecká státní agentura Anadolu s odvoláním na lékařské zdroje hovoří dokonce o 60 mrtvých a více než 50 zraněných. Skoro polovina ze zraněných byla převezena do nemocnice v blízkém tureckém Kilisu.

Exploze v Azazu
Zdroj: Reuters TV

V Sýrii se umíralo v posledních 24 hodinách i jinde. Turecká armáda v sobotu oznámila, že v bojích zabila 21 islamistických povstalců.

Obyvatelé Damašku trpí nedostatkem vody

Nejméně devět lidí, včetně dvou civilistů, zahynulo v noci v bojích nedaleko Damašku. Podle SOHR střety mezi silami vládnoucího režimu a povstalci pokračovaly v sobotu v údolí Vádí Barada, které je hlavním zdrojem pitné vody pro hlavní město a okolí, upozornila SOHR. Zemřeli dva civilisté a sedm vojáků, dvacet lidí se zranilo.

Obyvatelé Damašku mají od 22. prosince nedostatek vody. Režim obviňuje rebely z kontaminace vody naftou. Povstalci naopak tvrdí, že vodovodní soustavu poškodilo bombardování ze strany vládních sil.

Od 30. prosince v Sýrii platí příměří, které zprostředkovalo Rusko a Turecko. Většinou se dodržuje, ale úplně bojové akce nezastavilo.

Vláda i opozice se vzájemně obviňují z jeho porušování. Příměří nezahrnuje oblasti v Sýrii kontrolované Islámským státem. USA se svými spojenci dále pokračují v útocích proti jeho pozicím a budoucí prezident Donald Trump se svými poradci již upozornil, že to bude priorita i pro nastupující kabinet.

Agentura AP citovala dva americké činitele, podle nichž je ovšem končící vláda Baracka Obamy vlastně ráda, že se iniciativy v Sýrii chopili Rusové, Turci a Íránci, aby si sami vyzkoušeli, jak komplikované vyjednávání o míru v Sýrii je.