Francie nechá kvůli ptačí chřipce utratit kolem milionu hus či kachen

Francie se chystá zlikvidovat statisíce kusů kachen a hus kvůli šíření viru ptačí chřipky. Opatření se dotkne hlavně jihozápadu země, kde úřady v minulých dnech objevily ohnisko šíření.

K likvidaci volně chovaných kachen a hus se má v departamentech Gers, Landes a Hautes-Pyrénées přistoupit mezi 5. až 20. lednem. Z komuniké ministerstva však vyplývá, že výjimku dostanou některé farmy, které ptáky zavírají, respektive obstarávají celý výrobní cyklus.

Nové ohnisko ptačí chřipky se počátkem minulého měsíce vyskytlo na kachní farmě na jihozápadě Francie, kde uhynulo 2000 z 5000 kachen. Již koncem listopadu se stejný vysoce nakažlivý virus H5N8 vyskytl u divokých kachen v oblasti Pas-de-Calais na severu Francie. Virus choroby minimálně u volně žijících ptáků ještě dříve zaznamenali v desítce evropských zemí.

  • Podtyp ptačí chřipky H5N8 se poprvé objevil v roce 1983 v Irsku, v současné podobě pak u drůbeže v Číně v roce 2009.
  • V lednu 2014 byl diagnostikován v Jižní Koreji na kachních farmách a u divokých ptáků, následně se objevil i v Japonsku a Číně. V listopadu téhož roku ho zjistili i v Evropě – v Německu, Nizozemsku, Británii a Bulharsku.
  • Typ H5N8 se velmi snadno šíří mezi ptáky, ale zatím nebyl zaznamenán přenos mezi lidmi. Známé jsou tři varianty viru H5N8 – liší se například tím, po jak dlouhé době se nemoc u zvířat projeví a kdy uhynou.
  • Ptačí chřipka se v roce 2016 objevila v Německu, Rakousku, Francii, Švédsku, Dánsku, Nizozemsku, Polsku, Maďarsku či Chorvatsku. Některé země včetně Kanady, Izraele a Srbska už zakázaly dovoz drůbeže z Maďarska, kde se nemoc rozšířila na jihu země.

Takzvanou ptačí chřipku, která byla známa již v 19. století jako ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru ptačí chřipky, označovaný jako H5N1, se objevil zhruba před 20 lety v Asii, odkud se rozšířil do celého světa. Na člověka se virus ptačí chřipky přenáší jen zřídka, pak má ale vysokou úmrtnost - nepřežije více než polovina nakažených.

Vakcinace proti ptačí chřipce se v chovech neprovádí, je dokonce zakázaná. Postižená hejna se likvidují. V zasažených oblastech se přijímají i další opatření, jako je vymezení a izolace rizikových pásem či zákaz přepravy ptactva, výstav a trhů.