Ze Soulu na Okinawu: Rodiny amerických vojáků v Jižní Koreji trénují evakuaci

Sbalit si třicet kilo nejnutnějších věcí, projít bezpečnostní prohlídkou a nakonec se helikoptérou a armádním letadlem nechat převézt na americkou základnu na japonském ostrově Okinawa -  to si vyzkoušely rodiny amerických vojáků sloužících v Jižní Koreji, informuje CNN. Armáda trénuje evakuaci pro případ, že by Severní Korea na svého jižního souseda zaútočila.

Severní Korea provedla v září svůj doposud největší jaderný test a podle vůdce Kim Čong-una bude mít brzo i mezikontinentální balistickou raketu. „Veřejně nás prohlásil za nepřítele. Vzhledem k této severokorejské rétorice se samozřejmě musíme připravit na nejhorší možný scénář,“ podotkl Justin Strun, který evakuaci plánuje.

Cvičná evakuace probíhá každý rok, poslední cvičení z podzimu ale bylo první od roku 2010, jehož součástí byl i přelet na Okinawu. Rodinám amerických vojáků je také doporučeno, aby měli neustále sbaleno. „Mám pořád připravenou tašku se spacáky a konzervami s jídlem,“ potvrdila Nicholle Martinezová, která se cvičení účastnila se svými dvěma dcerami – šestiletou Briannah a osmiletou Alannah.

Armáda chce, aby cvičení bylo co nejrealističtější, a tak si účastníci berou s sebou zavazadla o váze šedesáti liber (něco přes 27 kilogramů) na každého.

Na vojenské základně Yongsan v Soulu probíhá registrace. Při ní dostanou účastníci pětidenního cvičení náramky, prostřednictvím kterých armáda sleduje jejich cestu z Jižní Koreje na Okinawu. Pokud by šlo o skutečnou evakuaci, rodiny by z japonského ostrova pokračovaly až do Spojených států. 

Součástí registrace je i bezpečnostní prohlídka, možnost nahlásit domácí zvířata, která si rodina bere s sebou, a instrukce k používání speciální dýchací masky pro případ útoku biologickými zbraněmi. Maska před jedovatými látkami chrání až dvanáct hodin.

Po registraci následuje přesun autobusem na základnu Camp Humpreys v Pchjongtcheku jižně od Soulu, odkud se rodiny vojáků přesouvají helikoptérami dál na jih do Tegu. Pro většinu účastníků je to poprvé, co letí vojenskou helikoptérou.

Po přistání a spěšné večeři stráví chladnou noc v ubikacích na americké vojenské základně Camp Walker. Další den konvoj s šedesáti účastníky cvičení konečně dorazí do Kimhe k transportnímu letounu, který je dopraví na Okinawu. Děti udržuje po celou dobu cesty v dobré náladě vyhlídka na návštěvu obrovského okinawského akvária.

Účelem cvičení není jen poskytnout rodinám vojáků realistický pohled na to, jak evakuace funguje. Armáda bere v potaz také psychiku svých členů v případě krize. Věří, že cvičení posílí důvěru vojáků v to, že v případě nebezpečí bude o jejich rodiny postaráno.

„Poslední věc, kterou chcete v případě přírodní katastrofy nebo nepřátelské akce, je, aby váš voják přemýšlel o své rodině,“ konstatoval kapitán Jimmy Sheehan. 

V Jižní Koreji je trvale rozmístěno 28 500 amerických vojáků.