Republikánští senátoři chtějí tvrdší sankce vůči Rusku. Budou pro ně hledat podporu v Kongresu

Republikán McCain chce tvrdší protiruské sankce (zdroj: ČT24)

Spojené státy mohou zlepšit své vztahy s Ruskem jen tím, že zaujmou tvrdý postoj vůči prezidentu Vladimiru Putinovi. Na návštěvě Gruzie to řekl republikánský senátor John McCain. Uvedl také, že by USA měly usilovat o tvrdší protiruské sankce. Americká vláda Rusko viní z hackerských útoků na americké instituce i na soukromé osoby. Moskva to odmítá. Podle jednoho z průzkumů ovšem i téměř polovina Američanů tvrdí, že si Spojené státy nemohou být jisté, kdo za útoky stojí.

„Budeme pracovat na mnohem tvrdších sankcích proti Rusku, protože hackersky zaútočilo na Spojené státy americké, a my bychom s ním podle toho měli zacházet,“ prohlásil při návštěvě Gruzie republikánský senátor John McCain. Podle něj by sankce měly cílit na finanční instituce a další součásti ruské ekonomiky.

Společně s republikánským senátorem Lindseym Grahamem a demokratickou členkou Kongresu Amy Klobucharovou, se kterými McCain Gruzii navštívil, chtějí připomenout ruské aktivity v Pobaltí, Gruzii i na Ukrajině.

„Myslíme si, že Vladimir Putin se vlomil do našich amerických voleb a že se pokouší podkopávat demokracii všude na světě. Proto je čas na nové sankce, které tvrdě zasáhnou jak jeho osobně, tak ruský energetický a bankovní sektor,“ uvedl senátor Graham.

Lindsey Graham
Zdroj: ČTK/AP/Carolyn Kaster

Všichni tři senátoři přijeli do Gruzie poté, co navštívili pobaltské země a Ukrajinu. Kyjevu McCain slíbil podporu v boji proti ruské agresi. 

Podle prezidenta Baracka Obamy Moskva ovlivňovala loňské prezidentské volby ve prospěch Donalda Trumpa. Spojené státy minulý týden vypověděly 35 ruských diplomatů i s rodinami – podle vlády šlo o špiony, kteří se vlamovali do systému amerických institucí s cílem zajistit úspěch právě Trumpovi. Moskva to odmítla, stejný krok jako odvetu ale nechystá.

Rusko čeká, že Trump bude vstřícnější

V Rusku tato prohlášení berou s rezervou a vyhlížejí 20. leden, kdy se prezidentského úřadu ve Washingtonu ujme Donald Trump. „Je to snad vtip. Nemyslím, že bychom americké sankce měli brát vážně. Trvat můžou měsíc, měsíc a půl, a to je všechno. Pak je nový prezident odvolá a nebudou mít žádný skutečný dopad,“ myslí si prezident Mezinárodní unie expertů Alexander Gusev.

Trump sám po ničem podobném jako senátoři nevolá. S Ruskem chce mít „skvělé vztahy“ a v soudech je velmi zdrženlivý. „Je to vážné obvinění a já prostě chci, abychom si byli skutečně jistí. O hackerských útocích vím hodně – je těžké je prokázat. Mohl to udělat někdo jiný. Vím víc než ostatní,“ uvedl v neděli Trump.

Mluvčí Trumpa: Dokument FBI je příručkou o základech kyberbezpečnosti pro demokraty

Mluvčí Donalda Trumpa Sean Spicer odmítl zprávu amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a ministerstva vnitřní bezpečnosti, která podporuje obvinění na adresu Ruska.

Podle Spicera je dokument FBI příručkou o základech kybernetické bezpečnosti pro demokraty. Právě servery Demokratické strany hackeři napadli, což podle Bílého domu bylo snahou ovlivnit prezidentské volby.

V rozhovoru se stanicí NBC pak Spicer poznamenal, že Obamou vyhlášené sankce proti Rusku jsou politicky motivované a že demokratický prezident potrestal Moskvu až poté, co Trumpova demokratická rivalka Hillary Clintonová volby prohrála.

Zpravodaj ČT ve Spojených státech Martin Řezníček upozornil, že nový prezident bude Kongres, mezi jehož republikánskými členy jsou příznivci tvrdšího postupu vůči Rusku, potřebovat pro schválení řady věcí ze svého programu.

Připomněl také, že v americké administrativě jsou další republikáni, kteří by chtěli buď zavést vůči Rusku tvrdší sankce, nebo minimálně ponechat v platnosti ty současné. Zmínil například možného ministra obrany nebo některé klíčové diplomaty, kteří se chystají na ministerstvo zahraničí. 

Vypovězení ruští diplomaté už opustili Spojené státy

Letadlo s ruskými diplomaty, které Spojené státy vypověděly v reakci na údajné hackerské útoky řízené z Moskvy, v neděli odletělo z Washingtonu. S odvoláním na ruské velvyslanectví v USA o tom informovala ruská tisková agentura TASS.

Na opuštění země dala americká vláda diplomatům a jejich rodinám 72 hodin. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová už dříve uvedla, že rozhodnutí USA se celkem dotkne 96 Rusů a Rusek.

Ve čtvrtek Spojené státy také uzavřely dva ruské objekty na svém území. Prezident Obama navíc vyhlásil sankce mimo jiné vůči ruské civilní tajné službě FSB a vojenské rozvědce GRU.