Německá policie posílí na Štědrý večer hlídky před kostely

Německá policie posílí na Štědrý večer svou přítomnost před kostely v řadě velkých měst, kde budou lidé chodit na štědrovečerní mše. Zvýšená bezpečnostní opatření přijal podle agentury DPA například Hannover, Frankfurt nad Mohanem či Kolín nad Rýnem, naopak v Hamburku či v Sasku policie neplánuje větší než obvyklé hlídky. Přísnější bezpečnostní opatření jsou i v dalších zemích, například ve Velké Británii či Francii.

Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziere v pátek uvedl, že i po zastřelení pachatele pondělního útoku na vánoční trh v Berlíně ohrožení Německa terorismem zůstává. Atentát Tunisana Anise Amriho si vyžádal 12 obětí a přes 50 zraněných.

obrázek
Zdroj: ČT24

Větší počet hlídek před kostely na Štědrý večer přivítal například hannoverský biskup Ralf Meister. „Považuji za nutné a správné, že se velká shromáždění lidí musí nyní více chránit,“ řekl Meister.

Více policistů bude na Štedrý večer také v Sasku-Anhaltsku, například na vánočním trhu v Halle. Již ve středu informoval kolínský policejní prezident Jürgen Mathies, že posílí hlídky u kolínské katedrály. Tam budou policisté u vchodu i u východu.

Naopak v Sasku podle tamního ministra vnitra neplánují zvláštní opatření před štědrovečerními mšemi. Ani policie v Hamburku nechystá zvýšené hlídky před kostely, podle policejního mluvčího již byla v centru města posílena policejní přítomnost před vánočními svátky.

Kvůli pondělnímu útoku v Berlíně, při němž pachatel najel kamionem do lidí na vánočním trhu, byla zvýšena bezpečnostní opatření i v České republice. Po celé zemi jsou hlídky posílené o 500 policistů. Vjezd na některá frekventovaná místa, jako jsou vánoční trhy ve větších městech nebo dolní část pražského Václavského náměstí, blokují zátarasy. 

Policisté hlídkují v Paříži
Zdroj: ČTK/Panoramic/JB Autissier

Ve Francii pak úřady na vánoční víkend mobilizovaly 91 tisíc policistů, četníků a vojáků. Podle ředitele francouzské policie Jeana-Marka Falconeho v zemi stále hrozí další teroristický útok, i když o konkrétní hrozbě v době Vánoc se neví. V rozhovoru pro sobotní vydání listu Journal du Dimanche ale připustil, že nebezpečí je nyní zvlášť vysoké.

„Atentát v Berlíně připomněl všem prefektům, že je nutné přistoupit k novému vyhodnocování situace, prověřovat, že všechny vánoční trhy a všechny půlnoční mše jsou dobře chráněny. Riziko atentátu v době křesťanských oslav narození Ježíše Krista by mělo pro džihádisty velký symbolický význam,“ řekl Falcone.

U nejnavštěvovanějších vánočních mší ve velkých francouzských městech budou přítomni nejen policisté, ale připraveny jsou i jednotky rychlého zásahu, uvedl policejní šéf. Například v katedrále ve Štrasburku se večerní mše uskuteční za přísných bezpečnostních opatření, včetně osobních kontrol a prohledávání tašek a kabelek. V Lille a dalších městech byly na místech očekávaných davů umístěny betonové zátarasy proti případnému útoku automobilem.

Úřady v Římě zase zakázaly vjezd nákladních aut do centra města a postavily blokády na silnice při vjezdech k oblíbeným turistickým cílům. Ve Vatikánu, kde bude papež František sloužit večer štědrovečerní mši, stojí policejní hlídky a vozy každých sto metrů na cestě vedoucí ke svatopetrské bazilice. Také Británie zvýšila počty policistů u turistických památek i u obchodních center.

Policie propustila dva Kosovany. Neprokázalo se podezření, že by chtěli útočit

Vedle vyšetřování pondělního útoku v Berlíně také německá policie jednala v souvislosti s podezřením, že se připravuje útok v nákupním centru ve městě Oberhausen na západě Německa. Dva Kosovany, které kvůli tomu zadržela v pátek, ale propustila, a to proto, že se podezření nepodařilo prokázat.

Podle policejního mluvčího se navzdory intenzivnímu šetření nepotvrdilo, že by bratři z Kosova představovali konkrétní hrozbu. Mluvčí ale zdůraznil, že každá taková informace z bezpečnostních složek musí být brána vážně. 

Dvojice ve věku 31 a 28 let byla zadržena v pátek brzy ráno po zásahu zvláštní jednotky v nedalekém městě Duisburg. Policie prohledala několik bytů a vozů ve čtvrtích Marxlohe a Bruckhausen.