Francouzské banky odmítají půjčit Le Penové na volební kampaň. Obrací se proto na ruské

Francouzské banky stále odmítají půjčovat peníze šéfce parlamentní strany Národní fronta (FN) Marine Le Penové na její kampaň před nadcházejícími prezidentskými volbami. V pátek to potvrdil místopředseda strany Floran Philippot. Je to podle něj nedemokratické a vyzval k přijetí zákona, který by banky přiměl k financování všech prezidentských kandidátů.

Francouzská Národní fronta zatím nenašla potřebné peníze na kampaně před prezidentskými a parlamentními volbami na jaře 2017, řekl Philippot v rozhlasové stanici RTL.

„Banky odmítají půjčovat kandidátce Marine Le Penové. To není normální. Je pravda, že nejsme zrovna přátelé světa vysokých financí, který nás asi za to takhle trestá. Ale není to demokratické,“ zdůraznil.

Podobné problémy s financováním kampaní krajně pravicové FN nejsou ničím novým. Strana se proto začala obracet na banky v zahraničí, především v Rusku. Například v roce 2014 získala ruskou půjčku ve výši devíti milionů eur (243 milionů korun). Podle francouzského listu Le Canard enchaîné nyní Národní fronta dostala v Rusku další půjčku ve výši nejméně 28 milionů eur, což ale Philippot popřel.

Le Penová má šanci na postup do druhého kola prezidentských voleb

Francouzská média připomínají, že Le Penová v květnu prohlásila, že v případě zvolení prezidentkou Francie nejspíš uzná ruskou anexi ukrajinského Krymu. V rozhovoru pro francouzskou mutaci ruské televize Russia Today tehdy zároveň znovu zkritizovala „naprosto stupidní“ sankce Západu vůči Rusku právě kvůli konfliktu na východě Ukrajiny, který doprovázel i ruský zábor poloostrova.

Dosavadní průzkumy veřejného mínění dávají stále vlivnější Le Penové jednoznačnou šanci na postup do druhého kola prezidentské volby. Ve druhém kole se ale naopak předpokládá, že se odpůrci protievropské Národní fronty z řad klasické pravice i levice semknou za umírněnějším protikandidátem.