Asi 350 lidí opustilo povstalecké čtvrti Aleppa. Je to obnovení evakuace?

Tisíce lidí čekají v Aleppu na evakuaci (zdroj: ČT24)

Asi 350 lidí v pěti autobusech opustilo v neděli večer východní část syrského Aleppa. Evakuaci potvrdila exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) a Červený kříž. Zatím ale není jasné, zda jde o obnovení evakuací po třech dnech přerušení. Na odvoz čekají desetitisíce civilistů v mrazu a bez jídla. Šíitští spojenci syrské vlády žádají převoz nemocných a zraněných z vesnic Fúa a Kafrája v provincii Idlib. Tyto obce obléhají radikálové, kteří některé evakuační autobusy zničili.

Východní Aleppo, které donedávna ovládali povstalci, opustilo ve čtvrtek asi deset tisíc lidí. Plán na evakuaci civilistů ale už v pátek zkrachoval. V sobotu povstalci ohlásili, že nová dohoda umožní v evakuaci pokračovat.

Šíitští spojenci Damašku si vymohli, že spolu s evakuací Aleppa budou odvezeni lidé také z povstalci zablokovaných vesnic v Idlibu. Syrští aktivisté z exilové organizace SOHR v neděli oznámili, že radikálové brání autobusům vjet do vesnic Fúa a Kafrája. Později uvedli, že se vozidla dostala do palby, a některá dokonce shořela. Zbytek autobusů a sanitky už ale dorazily na místo.

Ozbrojenci zaútočili v Sýrii na evakuační autobusy, které převážely nemocné a zraněné
Zdroj: Ammar Abdullah/Reuters

Lidé dostali pořadová čísla

Desítky autobusů určených k evakuaci východního Aleppa se naplnily lidmi, ale stále čekají na pokyn k výjezdu. Jako první odjedou podle syrské televize autobusy s povstalci a jejich rodinami. Lidé dostali pořadová čísla.

Aleppo má celkem opustit ve dvou konvojích jen 2500 lidí. Stejné množství rovněž ve dvou sledech má vyjet z vesnic Fúa a Kafrája. Dohoda dále předpokládá evakuaci dalších 1500 osob z těchto vesnic výměnou za stejný počet z měst Zabadání a Madájá v provincii Damašek, které obléhají provládní jednotky. Teprve v dalších fázích má dojít opět na obyvatele Aleppa. 

Záběry ze zničeného Aleppa, kde čekají desetitisíce lidí na evakuaci (zdroj: ČT24)

Zprávy hovoří o tom, že na evakuaci čeká venku 15 tisíc lidí. Někteří spí v mrazu, bez jídla. Lidé včetně žen a dětí v posledních dnech marně hledali uprostřed sutin a poničených budov evakuační autobusy, které by je odvezly do bezpečí. „Všichni tihle lidé mají strach z Asadova režimu. Utíkají z takzvaných kontrolních stanovišť. Rychle. Budou střílet,“ podotkl jeden z místních Syřanů.

Ve východním Aleppu jsou dle fondu UNICEF i stovky zranitelných dětí bez rodin. Jeden z učitelů, který zůstává v Aleppu se svou dcerou, řekl BBC, že nechce odejít, ale asi mu nic jiného nezbyde. „Počasí je tak mrazivé. Některé děti jsou tak hladové, že pláčou. Mrznou. Většina lidí je zde, protože se bojí, že příměří náhle skončí, že se nedostanou pryč,“ konstatoval.

Obyvatelé východního Aleppa
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Rada bezpečnosti chce mít na místě pozorovatele OSN

Členské státy Rady bezpečnosti OSN se shodly na tom, že na evakuaci budou dohlížet pozorovatelé z OSN. Hlasovat o tom budou v pondělí dopoledne. V rezoluci OSN se píše, že organizace je „zděšena“ zhoršující se humanitární situací v Aleppu, kde jsou v nebezpečí „desetitisíce lidí“. Pozorovatelé by měli „provést odpovídající neutrální monitorování a podat zprávu o evakuaci z obklíčených částí Aleppa a o ochraně civilního obyvatelstva“.

Usnesení rovněž požaduje ochranu všech lékařů, nemocnic a ambulancí, které čelily v uplynulých týdnech náletům. Návrh by ale mohlo vetovat Rusko, které podporuje syrský režim a od začátku konfliktu v roce 2011 už vetovalo v Radě bezpečnosti šest rezolucí.

Evropská města jsou na nohou

Děsivé záběry ze Sýrie vyhnaly do ulic tisíce lidí v několika evropských městech. Například ve Vídni požadovali demonstranti okamžité zastavení bojů a větší solidaritu s obyvateli zničeného města.

„Jsem tady, abych zachránila životy našich bratrů a sester. Umírají tam bez jakékoliv pomoci, potřebují nás. Jsem tady, abych jim pomohla a řekla jim, že nejsou sami,“ konstatovala jedna z protestujících žen.

Evropa soucítí s lidmi v Aleppu
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Další protesty se konaly v Londýně, Berlíně nebo Hamburku. Podle demonstrantů by měli být západní politici v konfliktu aktivnější a co nejrychleji ukončit téměř šestileté utrpení.