Zeman v Portugalsku: Proti Asadovi bojují islamisté, syrští liberálové ne

Proti režimu prezidenta Bašára Asada v Sýrii bojují islámští extremisté, a ne takzvaní liberálové. Prohlásil to český prezident Miloš Zeman, jeho slova citovala portugalská tisková agentura Lusa. Zeman je v zemi Pyrenejského poloostrova na návštěvě.

„Takzvaní syrští liberálové jsou v kancelářích v New Yorku a v Paříži, ale nenalézají se na bojišti. Tam se nachází Islámský stát, Al-Káida a další islámští extremisté,“ citovala agentura Zemana.

Ani Asad není ideální, zmínil český prezident. „Je ale potřeba vědět, kdo stojí proti němu,“ upozornil. „Politika není volbou mezi dobrem a něčím lepším, je to vždy volba menšího zla. Považuji prezidenta Asada za menší zlo než islámský terorismus,“ dodal Zeman.

Západní státy v těchto dnech kritizovaly Asada a jeho spojence Rusko za tvrdý postup při dobývání povstaleckých enkláv v severosyrském městě Aleppo, kterému padl za oběť velký počet civilistů. V povstaleckých řadách bojují nejrůznější skupiny, jak umírněné, tak radikální.

Evropa musí chránit své hranice

Český prezident mluvil o odvaze, kterou Evropa musí najít, aby dokázala chránit své vnější hranice a místo bezhlavého přijímání migrantů těmto lidem pomáhat přímo na jejich území. Zmínil to po schůzce se svým portugalským protějškem Marcelem de Sousou. Politici se shodli na tom, že je nutné Unii reformovat. Podle Zemana by změny mohly iniciovat právě menší země, jako jsou Česko a Portugalsko.

Evropa se stále potýká s migrační vlnou. Nejvíce běženců směřuje do Německa. „Bezhlavé přijímání migrantů oslabuje země, odkud odcházejí. Mladí, schopní muži odcházejí do Evropy, kde budou pravděpodobně žít na sociálních dávkách, a doma budou jejich mozky chybět,“ uvedl Zeman v prezidentském paláci v Lisabonu.

Uprchlická krize bude podle Zemana pokračovat, bude dlouhodobá a bude zahrnovat miliony migrantů. „Efektivní pomoc africkým zemím - zdůrazňuji efektivní, nikoli dary diktátorům - by mohla tuto krizi zpomalit,“ konstatoval prezident.

Miloš Zeman a portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa
Zdroj: Armando Franca/ČTK/AP

Zeman také portugalskému prezidentovi poblahopřál ke zvolení Portugalce Antónia Guterrese generálním tajemníkem OSN.

Dopoledne navštívil Zeman spolu s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou klášter jeronymitů, kde položil věnce k náhrobku Luíse de Camoese, který je považován za největšího portugalského básníka.

De Camoes psal zejména lyrickou poezii a drama, nejvíce ho ale proslavil renesanční epos Lusovci, v němž po vzoru Homérovy Odyssey vypráví o cestě Vaska da Gamy kolem afrických břehů do Indie. I tento nejslavnější portugalský mořeplavec je pochován v klášteře jeronymitů, stejně jako řada portugalských králů.

Zeman rovněž poobědval s ministrem zahraničí Augustem Silvou. Součástí programu je i návštěva karmelitánského kláštera v lisabonské čtvrti Belém a státní večeře, kterou pořádá portugalský prezident.