Francouzští poslanci schválili prodloužení výjimečného stavu

Výjimečný stav bude ve Francii zřejmě trvat až do 15. července příštího roku. Jeho prodloužení schválili poslanci, kteří tak učinili vzhledem k nadcházejícím prezidentským a parlamentním volbám. Očekává se, že ve čtvrtek opatření hladce projde i v Senátu. Francouzský ministr vnitra zároveň oznámil, že vláda kvůli teroristické hrozbě preventivně nasadí během vánočních a novoročních svátků do ulic více policistů a vojáků.

Ve Francii platí výjimečný stav od atentátů z loňského listopadu, při kterých v Paříži a na jejím předměstí Saint-Denis zemřelo 130 lidí.

Pokud jeho prodloužení schválí i Senát, což se předpokládá, bude platit 20 měsíců v kuse. To je ve Francii nejdelší nepřerušované období výjimečného stavu v historii. Výjimečný stav byl prodloužen už čtyřikrát, naposledy v červenci po atentátu z Nice, při kterém zahynulo 86 lidí.

Výjimečný stav dává policii širší pravomoci při domovních prohlídkách a při zatýkání podezřelých. Bývá ale často kritizován jako neúčinný i jako porušení občanských práv a ohrožení demokracie.

Policii například umožňuje bez soudního povolení provádět ve dne i v noci razie či zabavovat i legálně pořízené zbraně. Úřady mohou nařizovat domácí vězení a zakazovat radikální organizace, mazat internetové stránky nebo rušit veřejná shromáždění.

Premiér Bernard Cazeneuve ale opatření brání. „Výjimečný stav podle něj prokázal svou účinnost, protože se podařilo zadržet mnoho lidí, zbraní, ale hlavně zmařit od začátku roku sedmnáct plánů na teroristický útok. Další hrozbou je zhruba sedm set Francouzů, kteří v Sýrii bojují v řadách teroristů, a panují obavy z jejich návratu,“ popsal zpravodaj ČT ve Francii Petr Zavadil.  

Zpravodaj ČT Zavadil: Teroristická hrozba je podle premiéra stále velmi vysoká (zdroj: ČT24)

Nový francouzský ministr vnitra Bruno Le Roux oznámil, že během nadcházejících svátků bude na bezpečnost v ulicích francouzských měst dohlížet asi tři tisíce policistů a vojáků navíc. „Hrozba (terorismu) je velmi vážná,“ řekl ministr rozhlasové stanici RTL.

Citlivá místa chránilo po loňských teroristických útocích asi deset tisíc vojáků, po skončení fotbalového šampionátu v Paříži v červenci snížila vláda jejich počet na sedm tisíc, uvedla agentura Reuters.