Soud v Pensylvánii odmítl návrh na přepočítání volebních hlasů

Soud v americké Pensylvánii zamítl žádost prezidentské kandidátky Jill Steinové o přepočítání hlasů odevzdaných v listopadových prezidentských volbách a o kontrolu elektronických hlasovacích zařízení. Steinová zpochybnila volební výsledky kromě Pensylvánie ještě ve státech Wisconsin a Michigan.

Ve všech třech těchto státech, které bývaly tradičními baštami demokratů, zvítězil v prezidentských volbách republikán Donald Trump. Steinová, která ve volbách získala necelé procento hlasů, prý o zmaření Trumpova vítězství nestojí; jde jí o spravedlnost. Volitelé, kteří podle amerického dvoustupňového volebního systému budou o hlavě státu formálně rozhodovat, se k hlasování sejdou příští pondělí. Trump jich má na své straně 306, Clintonová 232.

Pokus Steinové prosadit přepočítání volebních lístků v pátek zamítl i nejvyšší soud státu Michigan. Ve státě Wisconsin kandidátka amerických Zelených s žádostí uspěla a přepočítávání hlasů tam má skončit dnes. Po novém sečtení 95 procent volebních lístků získala Clintonová navíc 25 hlasů, stále za Trumpem ale o 22 tisíc hlasů zaostává.

Okresní soudce v pensylvánské Filadelfii konstatoval, že neexistují žádné náznaky hackerských útoků, jimiž Steinová svou žádost zdůvodnila. Termín konečného potvrzení volebních výsledků je kromě toho v Pensylvánii v úterý, takže přepočítávání by se nestihlo.