Turecko pozatýkalo po útoku v Istanbulu přes 200 lidí kvůli podpoře terorismu

Turecká policie po celé zemi pozatýkala na 235 lidí kvůli podezření z podpory terorismu a z vazeb na kurdské separatisty. Razie následovala po sobotním teroristickém útoku v Istanbulu, který si vyžádal 44 obětí a k němuž se přihlásila radikální kurdská skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK). Mezi zadrženými jsou i šéfové regionálních poboček opoziční Lidové demokratické strany (HDP) a starostové za tuto parlamentní stranu.

Turecká policie zatýkala po celé zemi. Jen v Istanbulu a Ankaře byly zatčeny čtyři desítky členů HDP, včetně vedení provinčních poboček strany. Všichni byli zadrženi kvůli podezření z vazeb na Stranu kurdských pracujících (PKK), která v zemi bojuje za autonomní Kurdistán. Právě na ni mají Sokoli osvobození Kurdistánu vazby.

„Náš lid očekává, že porazíme a eliminujeme tuto teroristickou organizaci, která útočí na náš národ 40 let,“ prohlásil ministr vnitra Süleyman Soylu s odkazem na PKK. „Chci, aby všichni věděli, že se neschovají za politické strany, za politiky a za ty sdělovací prostředky, které je chrání,“ řekl také Soylu.

Turečtí představitelé vzdali hold policistům zabitým při útoku v Istanbulu
Zdroj: ČTK/AP/Emrah Gurel

Počet obětí útoku vzrostl na 44

Výbuch v Istanbulu
Zdroj: Murad Sezer/Reuters

Turecké úřady také oznámily, že počet obětí sobotního atentátu vzrostl na 44, dosud uváděly 39 mrtvých. Útok nepřežilo 36 policistů a osm civilistů. 

Jedna z náloží vybuchla v sobotu večer v autě u stadionu Besiktas v evropské části Istanbulu, necelou minutu po první explozi se nedaleko odpálil sebevražedný atentátník.

Cílem útoku byli policisté dohlížející na pořádek po zápase týmů Besiktas a Bursaspor. Při explozích bylo také na 150 lidí zraněno, desítka zůstává v kritickém stavu.

Turecký režim dlouhodobě viní stranu HDP, že je politickým křídlem PKK a její členy zatýká kvůli podpoře terorismu. Začátkem listopadu zatkla policie i dva spolupředsedy strany HDP Selahattina Demirtase a Figen Yüksekdagovou spolu s desítkou poslanců této prokurdské strany. HDP ale tvrdí, že teroristické akce nepodporuje.