Nevěřte všemu, co je na internetu, vyzývá americká policie po nedávném útoku

Události: Americká policie varuje před falešnými zprávami (zdroj: ČT24)

Americká policie vyzvala veřejnost, aby zacházela zodpovědně s falešnými zprávami na internetu. Důsledky jedné z nich se nedávno projevily ve Washingtonu. Ozbrojený muž tam vtrhl do pizzerie, kde měly být podle informací z internetu zneužívány děti gangem pod vedením Hillary Clintonové. I další okolní obchody si stěžují, že se staly cílem podobných konspirací.

V konspirační zprávě se objevilo také knihkupectví, které leží hned vedle pizzerie. I v něm se podle falešné zprávy měly zneužívat děti. „Lidi nám dost vyhrožovali: 'Přijdeme si pro vás, zemřete.' Bylo to dost nenávistné,“ popsal zpravodaji ČT Martinu Řezníčkovi majitel knihkupectví Politics and Prose Bradley Graham.

Podle Grahama je rozum na pochopení podobných obvinění krátký. Je rád, že se o případ zajímá nejen celá země, ale i FBI. „Někdo si myslí, že tyhle falešné zprávy, které se vytvářejí online, jsou legrační, ale nejsou,“ říká úřadující šéf washingtonské policie Peter Newsham.

Konspirace o zapojení Clintonové do obchodu s dětmi živili i lidé z Trumpova okolí. Prezidentův štáb nakonec Michaela Flynna, syna nastupujícího poradce pro národní bezpečnost, propustil právě kvůli tomu, jak sytil takzvanou „pizzagate“.

Clintonová: V sázce jsou lidské životy

Poprvé od voleb se k síle nepravdivých zpráv vyjádřila i Hillary Clintonová. „Teď už je jasné, že takzvané falešné zprávy mohou mít důsledky ve skutečném světě. Tohle není o politice nebo stranickosti, tady jsou v sázce lidské životy,“ uvedla bývalá kandidátka na prezidentku. Není jasné, jestli za zprávou o zneužívání dětí Clintonovou stojí organizované spiknutí.

Podle majitele knihkupectví se dá lžím bránit jen zdravým rozumem. „Jednou z věcí, které můžeme udělat, je apelovat na lidi, aby používali dobrý úsudek a selský rozum a rozpoznali zprávy, které jsou zcela absurdní,“ uvedl Graham.

Ruské servery oběhla falešná zpráva o lebkách mimozemšťanů

Jiná falešná zpráva, která se objevila na několika ruských serverech tvrdila, že se na Kavkazu našly lebky mimozemšťanů. Navíc v batohu, jenž tam zůstal po nacistech.

Agentura Interfax vydala v pondělí rozhovor s členem regionální Ruské geografické společnosti Igorem Ogajem. Ten v něm zmínil podivný nález na Kavkaze. Internetová média zprávu okamžitě přejala a doplnila ji většinou jednou fotografií. Někdy šlo o části kostí, jindy archivní snímek vykopávek, ilustrační záběr Kavkazu, nebo příslušníků SS.

Všichni věřili tiskové agentuře a nikdo se nesnažil informaci ověřit. Trvalo mnoho hodin, než novináři oslovili odborníky, kteří podle fotografií určili, že nejde o mimozemšťany, ale upravené lebky kozlů. Po pár minutách hledání na internetu se navíc dá zjistit, že tato zpráva se objevila už několikrát.

Celý příběh je ale pravděpodobně jen chytře vymyšlenou kampaní, jak k Západnímu Kavkazu přitáhnout pozornost a turisty, upozornil zpravodaj ČT David Miřejovský.