Bakterie by mohly stavět základy domů. Nápad teď testují vědci v Newcastlu

Základy domu by v budoucnu mohly budovat bakterie (zdroj: ČT24)

Britští vědci ze dvou univerzit v Newcastlu zkoušejí vytvořit bakterii, která by byla schopná zpevnit podloží budov, nebo dokonce úplně nahradit jejich základy. Takzvaný biocement je zatím jen vizí, vědci z Newcastleské univerzity a Univerzity Northumbria už ale objevili několik desítek genů v bakterii E. coli, díky nimž by biocement mohla vytvářet.

Biocement by pod zdmi vyrostl sám díky bakteriím zasazeným předem do půdy. Ty by v reakci na mechanický tlak způsobený váhou stavby začaly spojovat zeminu do pevné hmoty podobné vápenci.

„Chceme vytvořit druh bakterie, která by vnímala mechanické změny v půdě a pak v podstatě syntetizovala materiál. To znamená, že by vytvořila hmotu v reakci na tlak v půdě na místě, kde stojí konstrukce stavby,“ uvedl architekt a biolog z Newcastleské univerzity Martyn Dade-Robertson. 

Pomoci má také takzvaná biomineralizace. „Bakterie do svého prostředí uvolní chemikálii, která změní její pH, což může vést k tvorbě krystalů uhličitanu vápenatého, takže v podstatě vápence. Spuštěním tohoto procesu spolu začnou vázat zrnka půdy a lepit se dohromady až vznikne nový odolný materiál,“ popsal Martyn Dade-Robertson.

Vědci doufají, že by vhodnou bakterii mohli vytvořit a otestovat do tří let. Teď pro svůj výzkum shánějí další peníze.