Irácké síly vyrvaly ze spárů džihádistů další mosulské čtvrti

Irácká armáda dobyla další dvě východomosulské čtvrti Zuhúr a Kádisíju. O postupu vládní koalice informoval velitel speciálních jednotek Muhanad Tamímí. Irácké síly se snaží předejít civilním obětem, a tak se pohybují pečlivě dům od domu a čistí je od džihádistů.

Armáda už vytlačila bojovníky IS z více než dvaceti čtvrtí a vesnic na východním okraji města. Některé irácké kruhy ji kritizují za pomalý postup.

Kurdský prezident Masúd Barzání ale armádu ocenil za spolupráci s pešmergy. „Operace postupuje v klidu a podle původního plánu centrální vlády,“ sdělil. Za hlavní problém považuje nastražené nálože a atentátníky, kteří útočí nepředvídatelně.

V Mosulu stále zůstává přes milion civilistů pod nadvládou IS. Lidé se snaží čerpat ze svých tenčících se zásob, nevycházet na ulice a držet se dál od silnic, přesto někteří končí v péči zdravotníků, nebo rovnou zemřou.

Podle OSN už během mosulské ofenzivy zahynuly skoro dva tisíce civilistů. Bagdád by chtěl město dobýt do konce roku.

  • Druhé největší irácké město drží IS od června 2014. Vláda chystala protiofenzivu dlouho, nakonec ji spustila v polovině října, zúčastní se jí na sto tisíc lidí.
  • Páteřní síly operace tvoří příslušníci irácké armády a speciálních jednotek. Bojů se účastní taky Kurdové a šíitské milice. Ze vzduchu je podporují letadla mezinárodní koalice pod vedením Spojených států. Proti nim stojí až osm tisíc radikálních islamistů.
  • Iráčtí vojáci se snaží východním předměstím probojovat do centra Mosulu. Jejich postup se ale zpomalil. Vládní jednotky se k městu pomalu blíží taky z jihu.
  • Ze severu na islamisty útočí kurdské síly. Těm se též spolu se šíitskými milicemi podařilo na západě město úplně obklíčit.