Mosul: Prchající civilisty čeká prověrka, jestli mezi nimi nejsou bojovníci IS, popsal zpravodaj ČT

V Iráku pokračuje bitva o Mosul. Z města už proto uprchly desetitisíce obyvatel. Jak irácké, tak kurdské jednotky věnují velkou pozornost tomu, jestli mezi nimi nejsou také bojovníci takzvaného Islámského státu. „Zatím nemám zprávy o tom, že by to byl nějak velký fenomén, ale daří se zadržovat desítky islamistů, kteří se snaží utéct. Kurdové nedávno zatkli dva bojovníky v ženském přestrojení, kteří si ostříhali vlasy a oholili brady,“ popsal přímo z místa zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Prchající civilisté jsou ještě na frontě prověřováni, jestli nejde o utíkající islamisty. „Muži a mladíci od zhruba dvanácti let jsou často Iráčany i Kurdy odváženi do jakýchsi menších internačních táborů. Tam jsou prošetřováni, a pokud se prokáže, že jde o civilisty, jsou navráceni ke svým rodinám,“ dodal Szántó. 

Armáda zahájila ofenzivu s cílem dobýt druhé největší irácké město Mosul z rukou islamistů 17. října. V postupu do centra byly dosud nejúspěšnější speciální jednotky, které operují východně od řeky Tigris. Další síly postupují k Mosulu z jiných směrů a ze vzduchu operaci pomáhají letouny mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy.

Ofenziva u Mosulu je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílí se na ní přes 25 tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic.

IS v reakci na ofenzivu zorganizoval v minulých týdnech několik atentátů. Při zatím posledním zahynuly ve čtvrtek jižně od Bagdádu desítky šíitských poutníků, z nichž většina byli Íránci.

Zpravodaj ČT Szántó: Civilisté prchající z Mosulu jsou prověřováni (zdroj: ČT24)

Podle pátečních informací je obětí třiasedmdsát, čtyřicet z nich pocházelo z Íránu. Zraněno bylo na šedesát osob. Útok byl zaměřen na šíity, kteří se vraceli z oslav významného svátku v jihoirácké Karbale.

Íránský prezident Hasan Rúhání proto požádal Irák, aby rozhodněji zakročil proti pachatelům atentátů. IS stejně jako další sunnitské extremistické skupiny označuje šíity, kteří tvoří dominantní náboženskou větev Íránu, za odpadlíky od islámu.