Ruské hranice nemají konce, žertoval Putin

Ruské hranice „nikde nekončí“, prohlásil během udělování cen pro studenty zeměpisu šéf Kremlu Vladimir Putin. Následoval potlesk a smích zúčastněných, Putin ale zdůraznil, že šlo o žert.

„Kde končí hranice Ruska?“ zeptal se Putin jistého devítiletého žáka během ceremonie Ruské geografické společnosti. „V Beringově průlivu,“ odpověděl chlapec. „Ruské hranice nekončí nikde,“ opravil ho prezident, ale vzápětí dodal, že „to je vtip“.

V červenci 2014, tedy pouhé tři měsíce poté, co Ruská federace anektovala ukrajinský Krym, schválil šéf Kremlu doktrínu, v níž se zavázal, že Rusové budou ochraňovat ruskojazyčné obyvatelstvo na celém světě.

„Chtěl bych ujasnit jednu věc. Naše země bude aktivně bránit práva Rusů, našich krajanů v zahraničí, a to za použití všech dostupných prostředků od politických a ekonomických po operace podle mezinárodního humanitárního práva a práva na sebeobranu,“ řekl tehdy Putin ruským velvyslancům.

NATO a západní představitelé obviňují Kreml z toho, že podporuje proruské rebely na východě Ukrajiny zbraněmi i vojáky. Moskva přitom dlouho trvala na tom, že v Donbasu působí jen dobrovolníci, ne pravidelná ruská armáda.