Izrael po pětileté pauze vyšle svého velvyslance do Turecka

Izrael po pětileté přestávce způsobené roztržkou s Tureckem kvůli zásahu proti humanitární flotile pro Gazu opět jmenoval svého velvyslance v Ankaře. Bude jím zkušený diplomat Ejtan Naeh, který je nyní v Londýně a který v minulosti už v Turecku působil. Zatím není jasné, kdy hodlá Turecko následovat krok Tel Avivu a jmenovat svého velvyslance v Izraeli.

Návrat ambasadorů na velvyslanectví v hlavních městech obou zemí je součástí dohody o usmíření, kterou Izrael a Turecko uzavřely v červnu po několikaměsíčním vyjednávání.

Ukončily tak diplomatickou roztržku, která propukla potom, co Izrael v roce 2010 silou zastavil flotilu mířící z Turecka do Gazy. Při zásahu přišlo o život devět tureckých občanů, další pak podlehl utrpěným zraněním. Rok nato oba státy stáhly své ambasadory.

Izraelsko-turecké vztahy se ale začaly zhoršovat už poté, co v roce 2003 nastoupil do čela vlády Recep Tayyip Erdogan, jehož Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) má kořeny v islamistickém hnutí v Turecku.

Izraelci chtěli flotile zabránit v porušení námořního embarga, které Izrael - a také Egypt - kolem Pásma Gazy vyhlásil, když se moci na tomto palestinském území ujalo v roce 2007 radikální a Izraeli nepřátelské hnutí Hamas.