Po Trumpově zvolení jsou hlášeny stovky trestných činů z nenávisti napříč USA

Události: Trestné činy z nenávisti po Trumpově zvolení (zdroj: ČT24)

V USA vypukly další protesty proti novému prezidentovi – tentokrát po oznámení, že se Trumpovým strategickým poradcem stane Stephen Bannon, který je znám svými rasistickými názory. Lidé mají obavy, že se k moci dostává extrémní pravice. Po Trumpově zvolení lidé nahlásili stovky trestných činů z nenávisti. Úřad FBI navíc zveřejnil zprávu, podle níž bylo v USA loni spácháno nejvíc trestných činů proti muslimům od období po 11. září 2001.

V roce 2015 bylo zaregistrováno 257 činů namířených proti muslimům, což představuje nárůst 67 procent oproti roku 2014, informoval úřad FBI. Jde o druhé nejvyšší číslo po roce 2001.

Nejčastějším terčem jsou židé

Celkový počet nahlášených zločinů z nenávisti vzrostl z 5479 v roce 2014 na 5850 v roce 2015. Počet nábožensky motivovaných nenávistných činů ve stejném období vzrostl o více než pětinu. Činy namířené proti židovské komunitě přitom tvoří více než polovinu případů. 

Úřad FBI přišel s černými čísly v době velkého společenského napětí, které vzniklo v Americe v důsledku vítězství miliardáře Donalda Trumpa. Po prezidentských volbách jsou hlášeny stovky případů rasové i náboženské nesnášenlivosti, které vyvolaly velkou kritiku.

Skupina Southern Poverty Law Centre, jež sleduje a monitoruje extremismus v USA, uvedla, že zaznamenala více než 200 incidentů jen ve třech dnech po Trumpově zvolení. 

Hákové kříže, výhrůžky i útoky

Ve státě New York někdo namaloval na zeď studentské koleje hákový kříž s nápisem Trump. Na škole v Pensylvánii pochodovala za pokřiku „bílá síla“ skupina studentů s transparentem, který podporoval Trumpa.

V Lousianě měli obtěžovat černošku tři bílí muži na přechodu. Jeden z nich na ni pokřikoval „Nas..t na vás černochy“.

Ve státě Michigan zase muslimce muž vyhrožoval, že ji upálí, pokud si nesundá šátek, informovala stanice CNN. V Chicagu černoši zaútočili na bělocha, zatímco přihlížející dav křičel „ty jsi volil Trumpa“.

Ve státě Washington našli učitelé ve školní jídelně nápis „Postavme zeď“, sami studenti prý skandovali, aby si „ti, co se v USA nenarodili, sbalili kufry“. 

V Bostonu jeden z černošských studentů zaznamenal narážku od jiného studenta o tom, že „tohle je trest za osm let (vlády) černých“. Narůst počtu trestných činů z nenávisti přitom vzrostl i v souvislosti s volbami v roce 2008, které vyhrál Barack Obama, připomíná agentura AP.

Kozák z FSV o Trumpově týmu (zdroj: ČT24)

Nový prezident volá po jednotě

Sám Trump vyzval k míru a jednotě a odsoudil bílé rasistické skupiny, které ho podporují. V neděli řekl, že je zarmoucen tím, že slyšel o rasových urážkách a osobním vyhrožování Afroameričanům, latinskoamerickým občanům USA a gayům od některých jeho přívrženců.

Protesty proti Trumpovi před ambasádou v Londýně
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

Demonstrace jsou už klidnější

Protesty proti novému prezidentovi ale neustávají, v pondělí vyšly do ulic opět tisíce lidí. Úřady v Los Angeles odhadují, že se demonstrací zúčastnilo na 4000 studentů, v Seattlu pak kolem 5000 studentů z dvaceti škol. Podle úřadů v Portlandu, Oregonu, Marylandu a dalších oblastí dorazily na protestní pochody stovky mladých lidí.

Protesty jsou ale už převážně pokojné. Minulý týden byly nepokoje zaznamenány v kalifornském Oaklandu, kde demonstranti házeli po policistech různé předměty a rozbili výklady obchodů.

Protesty proti Trumpovi
Zdroj: EPA/MATT MILLS MCKNIGHT

V Portlandu bylo zatčeno kolem stovky lidí. Demonstranti přes víkend blokovali dopravu a házeli předměty na policisty, kteří proti nim použili pepřový sprej a zábleskové granáty.