Násilné protesty v Oregonu, nespokojení Kaliforňané mluví o odtržení

Americkými městy už druhou noc po sobě hýbaly protesty proti zvolení miliardáře Donalda Trumpa prezidentem. Demonstrace se odehrály v řadě velkých měst, v Portlandu došlo i na násilí. Někteří nespokojení Kaliforňané dokonce zvažují, jak vyčlenit stát  z USA. Trump protesty označil za neférové a podněcované médii.

Trump jedná, ulice bouří (zdroj: ČT24)

Trumpovi kritici se obávají hlavně vzestupu rasismu a sexismu. V násilný protest se zvrhla demonstrace v oregonském Portlandu, kde se sešlo několik tisíc lidí.

Řada odpůrců nového prezidenta rozbíjela výlohy nebo auta, případně zapalovala odpadky. Někteří protestující házeli na policii dělbuchy a kameny. Hlášeny jsou útoky na řidiče. Policie tři desítky výtržníků pozatýkala, nejprve proti nim ale musela použít slzný plyn.

V New Yorku se stovky lidí opět sešly před miliardářovým mrakodrapem Trump Tower na Páté avenue. Křičeli protitrumpovské slogany a v rukou měli transparenty s hesly vyjadřujícími hněv nad osobou příštího prezidenta.

„Jde o klimatickou změnu, dohodu s Íránem. Jde o práva homosexuálů, masové deportace. Ať se na to díváte, odkud chcete, ten chlap to od začátku do konce vidí všechno špatně,“ řekl agentuře AP jeden z demonstrantů David Thomas.

Na druhém konci USA v San Francisku stovky lidí křičely „není to můj prezident“ a vyzývaly newyorského miliardáře k rezignaci. Někteří si s sebou vzali duhové a mexické vlajky. V Baltimoru se konal klidný pochod několika set lidí, kteří blokovali dopravu. Poklidné akce se konaly i v dalších amerických městech.

Velmi neférové, ozval se Trump

Trump se k výrazům odporu vůči své osobě vyjádřil na Twitteru. „Právě proběhla velmi otevřená a úspěšná volba prezidenta. Nyní profesionální protestující, podněcováni médii, protestují. Velmi neférové!“ napsal muž, který volby ještě krátce před zveřejněním výsledků označoval za zmanipulované a varoval, že nemusí v případě své porážky výsledky ihned uznat.

„Doporučila bych protestujícím poslechnout si vítězný projev Donalda Trumpa, v němž řekl, že bude prezidentem všech Američanů včetně těch, kdo ho nepodpořili a nepodporují,“ zdůraznila bývalá manažerka Trumpovy kampaně Kellyanne Conwayová.

Stanovisko prezidenta se ale nakonec změnilo. „Trump o několik hodin později ocenil, že lidé mají právo protestovat a že jsou to malé hloučky. Tam je zásadní obsahový posun, jako kdyby mu někdo řekl, že takhle ne, teď se musíš chovat jinak,“ podotkl zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Odtržení Kalifornie? Zvítězí střízlivé hlavy, říká politolog

V Kalifornii, kde 61,5 procenta voličů hlasovalo pro Hillary Clintonovou, volají lidé po osamostatnění. Nespokojení voliči demokratické kandidátky založili kampaň Ano Kalifornie, jejímž cílem je vyvolat referendum o nezávislosti.

„Odvážím se říci, že Demokratická strana bude dělat všechno možné, aby tohle referendum neuspělo, protože pokud by uspělo a došlo k odtržení Kalifornie, znamenalo by to, že by se Demokratická strana s velkou pravděpodobností stala stranou dlouhodobě menšinovou,“ podotkl expert na mezinárodní vztahy Petr Vilímek.

„U Kalifornie je velký problém, že její vnitrozemí volí republikány, pobřežní oblasti jako Los Angeles a San Francisco jsou pak demokratické. Od Kalifornie by se tak následně mohla odtrhnout část jejího území,“ konstatoval Vilímek.

Podle něj ale nakonec po opadnutí volební horečky zvítězí zdravý rozum a lidi si uvědomí, že je to nesmysl a za čtyři roky mají šanci dostat do Bílého domu znovu demokrata.