V ulicích některých amerických velkoměst demonstrovaly proti Trumpovi tisíce lidí

Desetitisíce Američanů se nechtějí smířit s tím, že se jejich novým prezidentem stane miliardář Donald Trump. Podle CNN se do protestů zapojilo nejméně 25 amerických velkoměst. Někde lidé blokovali silnice a ulice, případně pálili vlajky nebo odpadky. Protestující se bojí sílícího nacionalismu a rasismu. Demonstranti přišli i před Bílý dům, kde Trumpa přijme Barack Obama, aby společně projednali předání moci.

On-line přenos

Reakce na zvolení Trumpa

  • 23:31

    Pro dnešek on-line přenos ukončujeme.

  • 23:07
    Česká televize

    Martin Řezníček: "To, co Donald Trump říkal v kampani, se bude snažit převtělit do nějakých konkrétních programů, ale zároveň ne všechno. V kampani toho řekl tolik, že vše nebude schopen splnit. To je normální. (…) Dnes v Kongresu Trump řekl zcela jasně tři priority – imigrace, pracovní místa a zdravotnická reforma. Tohle jsou přesně priority Baracka Obamy před několika lety."

  • 22:56
    Česká televize

    Profesor historie a mezinárodních vztahů Igor Lukeš: "Protesty v Americe jsou naprosto nesmyslné a nemorální, protože člověk přece nemůže protestovat proti systému, v němž jako volič participoval, jenom proto, že se mu nelíbí výsledek."

Řada amerických voličů výsledky hlasování nepřijala. Tisícovka demonstrantů se ve středu večer shromáždila na newyorském Manhattanu a skandovala „Trump není náš prezident“. Na mnohých transparentech se objevovalo heslo „Fuck Trump“ nebo „Zastavte Trumpa“. 

Celkem vyšlo do ulic New Yorku na pět tisíc lidí. Protestující se vydali k Trump Tower a vykřikovali přitom hesla namířená proti Trumpovým názorům na imigranty, homosexuály nebo potraty. Podle listu The New York Times policie zatkla 15 lidí. Protesty pokračovaly i ráno.

Protestující Newyorčané zanechali u stanice metra Union Square vzkazy s rozzlobenými poznámkami, ale i vizemi, co dál.

Rasismus na vzestupu?

V Chicagu se stovky lidí pokoušely dostat k Trumpově hotelu v centru města, zatímco provolávaly hesla jako „Ne Trumpovi! Ne KKK (Ku-Klux-Klanu)! Ne rasistickým USA“. Chicagská policie ale manifestantům uzavřela přístupovou cestu k budově.

Po Trumpově vítězství hlásí Afroameričané rasistické incidenty. Podle britského listu Telegraph někdo nastříkal na průčelí obchodu v jižní Filadelfii hákové kříže a nacistický pozdrav „Sieg Heil“ (Sláva vítězství). Jedna obyvatelka města našla pak ráno na autě nápis „černá p…“.

Vandalové zjevně cílili na černochy proto, že je spojují s Trumpovým triumfem. Incidenty byly nahlášeny v den 78. výročí Křišťálové noci, tedy masového útoku na Židy v Německu.

Je to rasista, sexista, neonacista a nezaslouží si vést naší zemi.
Demonstrantka

Frustrace a strach o budoucnost

Protesty v Americe jsou naprosto nesmyslné a nemorální, protože člověk přece nemůže protestovat proti systému, v němž jako volič participoval, jenom proto, že se mu nelíbí výsledek.
Igor Lukeš
profesor historie a mezinárodních vztahů, Boston University

„Jsem opravdu vyděšená tím, co se děje v této zemi,“ řekla 22letá Adriana Rizzoová agentuře Reuters, zatímco držela v ruce ceduli s nápisem „Užívejte si svých práv, dokud můžete“. „Jsem mimořádně znepokojena nárůstem bílého nacionalismu,“ dodala s poukazem na protiimigrantskou rétoriku budoucího prezidenta v předvolební kampani.

„Pořád tomu nemůžu uvěřit, musím protestovat za občanská práva,“ zněl nápis na transparentu jednoho ze studentů, který jej ukázal televizi CNN. „Je to opravdu frustrující, protože to vypadalo, že jsme se jako národ dostali tak daleko, ale teď to vypadá, že jsme se vrátili o řadu kroků zpět. Chceme se spojit a zajistit, že půjdeme dál vpřed,“ řekla jedna z demonstrantek.

Atmosféra mezi odpůrci Trumpa, což jsou vesměs mladí lidé, je hořká, smutná. Protesty se daly čekat, zklamání je pochopitelné. Je vidět, že výzvy, aby se země sjednotila, jsou sice hezké a nutné, ale myslím si, že Amerika má před sebou docela těžké období.
Daniel Anýž
redaktor Newsweeku

Během demonstrace v Seattlu musela policie řešit střelbu. Neznámý pachatel tam zranil pět lidí. Podle vyšetřovatelů ale incident nesouvisel přímo s protestem.

Ve virginském Richmondu došlo na vandalismus - někdo tam poškodil ústředí Republikánské strany.

Protesty a násilnosti propukly také na západě USA. V Oaklandu na předměstí kalifornského San Franciska dav spálil Trumpovu figurínu, zapálil odpadky a pneumatiky a rozbíjel výlohy obchodů. Svůj odpor k Trumpovi tam přišlo vyjádřit na 6 tisíc lidí.

Demonstrace ohlásilo i město Davis severovýchodně od San Franciska, kde studenti místní univerzity uspořádali protestní pochod a skandovali hesla proti Trumpovi. Protestující blokovali ulice a silnice i v Los Angeles.

Moji známí v Americe jsou většinou přes univerzity a tam panuje poměrně velké zděšení a frustrace. Trumpův program, to nejsou žádné konsenzuální věci, ať už jde o masové deportace, výrazné snížení daní i pro nejbohatší nebo mučení lidí, kterého se zastával.
Kryštof Kozák
FSV UK

V L. A. se vydaly stovky hlavně mladých lidí latinskoamerického původu k radnici a zapalovali podobiznu Trumpa, přičemž skandovali „Nebudu žít ve strachu, povstaňte, braňte se“. Zástupci menšin mají strach, aby je nebo jejich rodiny nenechal Trump deportovat. Při pokusu zablokovat jednu z městských magistrál policie zadržela třináct lidí, uvedla CNN.

Trump, Obama i Clintonová vyzývají k jednotě

Sám Trump přitom po vyhrocené kampani mluvil smířlivě. „Je na čase, aby Amerika zahojila svoje rány. Musíme se spojit. Proto všem republikánům, demokratům a nezávislým v této zemi vzkazuji – je na čase se sjednotit,“ apeloval na Američany.

Také Obama ve svém projevu zdůraznil, že navzdory nevraživosti, kterou prezidentská kampaň přinesla, jde de facto o interní záležitost Spojených států a všichni Američani jsou na stejné lodi.

Stejnou výzvu předala svým příznivcům i poražená kandidátka demokratů Hillary Clintonová, která nabídla Trumpovi spolupráci a vyjádřila naději, že bude úspěšným prezidentem všech Američanů. „Musíme tento výsledek přijmout a podívat se do budoucnosti. Donald Trump bude naším prezidentem. Dlužíme mu otevřenou mysl a šanci stát se vůdcem,“ zdůraznila exministryně zahraničí.

Pozorovatelé hlásí ojedinělé případy zastrašování voličů

Americké volby monitorovalo 300 pozorovatelů OBSE, podle nichž se dodržovala lidská práva. Objevily se ale ojedinělé případy zastrašování voličů a organizace také zkritizovala nedávné změny volebních pravidel v několika státech, které lidem působily zbytečné komplikace.