Americká kampaň finišuje, Trumpa odvedla z pódia ochranka

Účastník Trumpova mítinku: Díky policii, že zasáhla. Jinak by mě tam zardousili (zdroj: ČT24)

Hillary Clintonová zvýšila v celostátním průzkumu listu The Washington Post a televize ABC náskok před Donaldem Trumpem ze čtyř na pět procentních bodů. Rovněž podle dalších anket si demokratická prezidentská kandidátka dva dny před volbami mírně zlepšuje pozici. Souboj v několika důležitých státech, kam politici vyrazí na poslední chvíli přesvědčovat voliče, však slibuje dramatické vyvrcholení kampaně.

Clintonové se v anketě WP a ABC daří lépe den ode dne, z pátečního tříbodového vedení vzrostl v sobotu náskok na čtyři body a v anketě publikované v neděli nad ránem činí pět procentních bodů. Kandidátce demokratů by dalo hlas 48 procent lidí proti 43 rozhodnutým volit republikána Trumpa. Průzkum vychází z opakovaného dotazování během několika dnů, jehož výsledek je poté zprůměrován.

Hillary Clintonová nepatrně zvýšila náskok také v nejnovějším průměru celostátních průzkumů zveřejňovaném serverem RealClearPolitics, v němž vede o necelé dva procentní body.

Bývalá ministryně zahraničí si stojí lépe rovněž v poměru hlasů volitelů v jednotlivých státech, které jsou zpravidla přesnější předpovědí vítězství než celostátní průzkumy.

Oba kandidáti chtějí v neděli převážit na svou stranu státy, které patří v anketách k vyrovnanějším. Trump vyráží do Iowy, kde jsou voliči mírně nakloněni jemu, a do Wisconsinu a Pensylvánie, jejichž obyvatelé chtějí podle průzkumů volit spíše Clintonovou. Ta se vydává do Ohia, kde jsou sondáže pro demokraty spíše nepříznivé, a do New Hampshire, kde se po jejím přesvědčivém vedení v posledních dnech situace vyrovnává.

Nejen mě překvapilo, jak moc frustrace, výhrůžek a naštvání, nejrůznějšího osočování a vykreslování katastrofy, pokud vyhraje ten druhý, v kampani bylo. Často se nám stalo, že jsme natáčeli na mítincích dvou hlavních kandidátů v jednom dni nebo krátce po sobě. Propast byla neskutečná. Lidé jako by vůbec nebyli schopni a ochotni poslouchat jiný argument, což je věc, na které je americká demokracie založena – na respektu k cizímu názoru.
Martin Řezníček

Trumpa odvedla z pódia ochranka kvůli republikánskému odpůrci

Republikánský kandidát Trump zažil v sobotu napínavé chvíle, když ho během předvolebního projevu v Nevadě ochranka spěšně evakuovala z pódia. Posléze se ukázalo, že šlo zřejmě o falešný poplach. Trump se krátce poté na pódium vrátil a svůj projev dokončil. Falešný poplach vyvolali podle CNN Trumpovi příznivci patrně kvůli jeho republikánskému odpůrci, který vytáhl protitrumpovský transparent.

Trumpa odvedla z pódia ochranka (zdroj: ČT24)

Na záběrech americké televize NBC bylo vidět, jak dva bodyguardi Trumpa spěšně odvádějí za plentu a přitom ho kryjí svými těly. Další členové ochranky seskočili do publika, kde rázem vznikla panika. Poté bylo vidět, jak ochranka odvádí z davu jednoho muže s rukama za zády.

Podle CNN jím byl místní stoupenec republikánů Austyn Crites, který chtěl pouze vyjádřit nesouhlas s názory stranického prezidentského kandidáta. Když vytáhl transparent s nápisem „Republikáni proti Trumpovi“, začali ho prý okolo stojící přívrženci realitního magnáta napadat.

Zpravodaj ČT: Trump by za jistých okolností mohl vyhrát v Michiganu i Minnesotě (zdroj: ČT24)

„Najednou, protože se nemohli transparentu zmocnit, se něco stalo, všichni na mě začali útočit a kopat mě,“ uvedl Crites pro CNN. „A pak někdo zakřičel cosi o zbrani a v té chvíli se věci úplně vymkly kontrole,“ popsal okamžik, kdy jej zadržela policie.

Žádnou zbraň však u něho nenašla a Crites byl krátce nato bez obvinění propuštěn. Trump se před své voliče vrátil po několika minutách od policejního zásahu. „Nikdo neříkal, že to pro nás bude snadné. Ale nikdo nás nezastaví,“ prohlásil Trump po návratu na pódium na mítinku ve městě Reno a poděkoval ochrance.

Kampaň Donalda Trumpa
Zdroj: ČTK/AP/Evan Vucci

Na mítincích Donalda Trumpa ochranka zasahuje opakovaně

Na Trumpových mítincích již v minulosti několikrát došlo k násilnostem vyvolaným střety jeho odpůrců s příznivci. Ochranka z mítinků již vyvedla řadu lidí, kteří projevili odlišné názory. Nepocházejí přitom pouze z tábora demokratů, ale kvůli Trumpovým vyhraněným postojům, které mnohdy nejsou v souladu s tradiční republikánskou linií, s ním mají podobně jako Crites problémy i sami republikáni.

I v Renu pokračoval Trump v útocích na svou demokratickou konkurentku Hillary Clintonovou. Řekl o ní mimo jiné, že se musí objevovat po boku celebrit, jinak by prý na její mítinky nikdo nepřišel. Clintonovou v sobotu večer podpořila v pensylvánské Filadelfii zpěvačka Katy Perryová.