Sobotka ve Švédsku hledal prostor pro české výrobce obranných systémů

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) končí dvoudenní návštěvu Švédska. Pátečním tématem byla především obrana a rozvoj společné spolupráce v oblasti vědy a výzkumu. Česko má podle premiéra velký zájem, aby se srovnala bilance obchodu v oblasti obranného průmyslu, která v současnosti vyznívá silně ve prospěch Švédska.

„Využil jsem všech jednání, která jsem tady měl, ať už se zástupci ministerstva obrany nebo s předsedou švédské vlády, abych podtrhl náš zájem otevřít větší prostor pro české výrobce, české firmy z oblasti obranného průmyslu tady ve Švédsku,“ uvedl Sobotka po jednání se zástupci ministerstva obrany. Samotný ministr obrany Peter Hultqvist se nakonec s premiérem ze zdravotních důvodů nesetkal.

Téma obrany je ve vztazích Česka a Švédska významné vzhledem k tomu, že česká armáda už jedenáct let využívá stíhací letouny Jas-39 Gripen od švédského výrobce Saab. Předloni vláda schválila prodloužení pronájmu do roku 2027 s dvouletou opcí. ČR má za pronájem ročně platit 1,7 miliardy korun. 

Česko může nabídnout sledovací či radarové systémy

Podle náměstka českého ministra obrany Jakuba Landovského by Česko mohlo Švédsku nabídnout například sledovací systémy, pasivní radarové systémy nebo osobní výzbrojové zbraně. Švédsko a Česko by mohly vytvořit i společný projekt, který by vyústil ve výcvikový program pro letadla Gripen, uvedl Landovský.

Švédský premiér Stefan Löfven a český premiér Bohuslav Sobotka
Zdroj: Reuters/TT News Agency

Sobotka se ve Švédsku věnoval také vědě a výzkumu. Na půdě Karolinského institutu si vyslechl přednášku o spolupráci místních vědců s odborníky brněnského výzkumného centra CEITEC.

Ráno se sešel také s významnými zástupci české krajanské komunity ve Švédsku. Posnídal například s jaderným fyzikem a zakladatelem Nadace Charty 77 Františkem Janouchem a jeho dcerou, spisovatelkou a novinářkou Kateřinou Janouchovou, s restaurátorem Františkem Makešem, houslistou Jaroslavem Šonským či architektem a scénografem Janem Poláškem. Sešel se také s českými podnikateli, kteří působí na švédském trhu, a navštívil nejmodernější nemocnici ve Stockholmu, která se otevře již za tři týdny.

Dvoudenní návštěvu severského království Sobotka završil prohlídkou stockholmské radnice či muzea švédských válečných lodí. Uctil také památku švédského sociálnědemokratického premiéra Olofa Palmeho, který se před 30 lety stal obětí atentátu.