Číňané chtějí více dětí, mají ale problém s neplodností

Horizont ČT24: Číňané chtějí více dětí, ale mají problém s neplodností (zdroj: ČT24)

Od loňského ledna v Číně po skoro čtyřiceti letech skončila politika jednoho dítěte. Řada čínských párů chce možnosti rozšířit rodinu využít. Například kvůli vyššímu věku ovšem mají problém s neplodností. Čínské kliniky na umělé oplodnění mají nárůst pacientů o 30 až 50 procent.

„Situace se změnila poté, co vstoupila v platnost nová politika. Někteří pacienti sem přichází, protože nemají žádné dítě, jiní potřebují umělé oplodnění, aby mohli mít druhé,“ říká ředitel kliniky léčící neplodnost Liou Ťia-en.

Politika jednoho dítěte zplodila miliony jedináčků. Říká se jim dokonce generace malých císařů – dětí, vyrůstajících s šesti dospělými – čtyřmi prarodiči a rodiči. „Chci mít druhé dítě, proto, abych snížila tlak, který na našeho jedináčka kladou prarodiče,“ uvedla jedna z pacientek kliniky.

Problémem některých neplodných párů je vyšší věk. „Nejhorší je, že jsou už obvykle staří na to mít kvalitní vajíčka pro budoucí embryo,“ říká laboratorní technik Chu Tchi-ling.

Číňané západní medicíně příliš nevěří

Řada pacientů se raději než na kliniky západního typu obrací se svými problémy na lékaře tradiční čínské medicíny. Bylinky a nejrůznější směsi jim mají pomoci zajistit vytouženého potomka.

„Tradiční čínská medicína pracuje s jin a jang. Vyvažujeme jejich protichůdné síly v lidském těle,“ uvedla lékařka na klinice tradiční čínské medicíny Š' Jün. „Západní medicína je podle nás škodlivější. Na čínskou léčbu reaguje totiž lidské tělo lépe,“ říká jedna z pacientek.

Podle výzkumů čínského ministerstva zdravotnictví je v Číně až 90 milionů žen, které by teď mohly mít druhé dítě.