Žhářský útok na černošský kostel. Na zdi byla výzva k volbě Trumpa

Americká policie se zabývá případem vypálení černošského kostela ve státě Mississippi na jihu země. Neznámý pachatel na jeho zdi zanechal nápis „volte Trumpa“. Místní černošská populace, jejíž většina tradičně tíhne k podpoře demokratů, vidí v činu pokus o zastrašování. Podle policie existuje podezření na zločin z nenávisti. Místní republikáni odmítli událost komentovat.

Baptistický kostel ve třicetitisícovém městě Greenville těžce poškodil požár, který vypukl v úterý večer místního času. Policie spojuje možný motiv potenciálního žháře s nápisem vyzývajícím k volbě republikánského
prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, jenž se v době požáru objevil na zdi. „Máme pocit, že nápis na kostele je zastrašováním,“ řekl šéf greenvillské policie Delano Wilson. Téměř čtyři pětiny obyvatel města tvoří Afroameričané.

Černošské kostely byly častým terčem zastánců zachování bělošských privilegií během emancipačního hnutí černošské menšiny v polovině minulého století. Afroameričané tradičně podporují demokraty a i letos jejich velká většina stojí podle průzkumů za Hillary Clintonovou.

„Doufáme, že bude odhalena skutečná příčina požáru, ale v politice se nic neděje náhodou,“ prohlásil předseda Demokratické strany v Mississippi Bobby Moak. Republikáni se k požáru odmítli vyjádřit.

Nový průzkum dává Clintonové náskok šest procent před Trumpem

Hillary Clintonová si navzdory novým znepokojivým informacím FBI o její elektronické poště udržuje prakticky stálý náskok před svým soupeřem Donaldem Trumpem. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters a společnosti Ipsos, který byl zveřejněn ve středu. Demokratická kandidátka má před svým republikánským sokem náskok šest procent.

Průzkum byl proveden těsně po prohlášení šéfa FBI Jamese Comeyho o nálezu nového souboru služebních e-mailů, jež Clintonová rozesílala ze své privátní poštovní schránky v rozporu s obvyklou praxí. Comey přitom prohlásil, že neví, zda pošta obsahuje něco důležitého. Jeho postup vyvolal kritiku z demokratického tábora, který šéfa FBI obvinil z neoprávněného zasahování do volební kampaně.

Hillary Clintonová
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Podle průzkumu Reuters/Ipsos by se pro Clintonovou vyslovilo 45 procent osob, jež jsou rozhodnuty jít k volbám. Trumpa by podpořilo 39 procent. Den před prohlášením Comeyho přitom Clintonová vedla rovněž o šest procent.

Jiné průzkumy z poslední doby signalizovaly ztrátu voličské podpory bývalé první dámy, některé dokonce ohlásily jednoprocentní náskok Trumpa. Středeční údaj serveru ClearRealPolitics, který vytváří průměr ze všech větších průzkumů preferencí, hovoří o tom, že Clintonová má náskok 1,7 procenta. Minulý pátek to bylo 4,6 procenta.