Po dvou letech znovu v Mosulu. Armáda obsadila budovu státní televize

Horizont ČT24: Mosul Islámskému státu vypadává z rukou (zdroj: ČT24)

Vládní jednotky po dvou týdnech ofenzivy pronikly na předměstí iráckého Mosulu. Podařilo se jim získat budovu státní televize, v okolí ale zuří tvrdé boje. Radikálové při obraně posledního velkého města v Iráku využívají třeba raketomety.

Jednotky se snaží postupovat dále k centru města. Kompletní vysvobození Mosulu je ale podle expertů otázkou týdnů až měsíců.

Operaci s cílem dobýt druhé největší irácké město ze vzduchu podporují letecké údery koalice v čele se Spojenými státy. Vojáci při útoku využívají dělostřelectvo, tanky a rovněž ostřelují pozice ozbrojenců kulomety. Ofenziva u Mosulu, která začala 17. října, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003.

Novinář Novotný: Mosul je labutí píseň IS, bude se ale chtít zformovat jinde (zdroj: ČT24)

„Vzdejte se, nebo zemřete,“ vzkázal premiér

Irácký premiér mezitím směřoval příslušníkům Islámského státu rezolutní slova. Hajdar Abádí se objevil ve státní televizi, kde prohlásil: „Islamisté nemají na vybranou. Buď se vzdají, nebo zemřou.“

Speciální protiteroristické jednotky jsou na východní hranici Mosulu, další armádní jednotky k městu přistupují od jihu.

„Islámský stát obklíčíme ze všech stran a, bůh nám žehnej, uřízneme hadovi hlavu. Nebudou mít kam utéci,“ řekl prezident, který je vrchním velitelem irácké armády. Milice IS se ale stále brání a do blízkosti armádního konvoje posílají auta s výbušninami.

Boje zhruba 50 kilometrů od Mosulu
Zdroj: EPA/Ahmed Jalil

V pondělí armáda získala několik menších vesnic východně, severně a jižně od Mosulu. Islámský stát mezitím v ulicích během posledních dnů zintenzivnil obranu.

Budou (islamisté) se snažit co nejvíce oddalovat pád Mosulu, ale v určitém okamžiku to zkrátka zabalí. Podle některých zpráv se chtějí zformovat v odlehlých částech Iráku a znovu udeřit.
Pavel Novotný
Editor ČRo Plus

IS prý šikuje civilisty jako lidské štíty

Islamisté se prý pokusili ještě za tmy v nákladních automobilech a minibusech přesunout tisíce civilistů z města Hammám Al-Alíl jižně od Mosulu. Jejich cílem nejspíš bylo dostat obyvatele do míst, kde by je využili jako lidské štíty pro ochranu svých pozic, uvedl úřad OSN pro lidská práva.

Letouny koalice v čele se Spojenými státy ale tomuto přesunu částečně zabránily a většina automobilů se musela vrátit zpátky. OSN již minulý pátek uvedla, že Islámský stát unesl desítky tisíc žen, mužů a dětí z oblastí u Mosulu a využil je jako lidské štíty.

Útok za znovudobytí Mosulu začal před dvěma týdny. Zhruba 50tisícová armáda zahrnuje i jednotky kurdských pešmergů, sunnitských kmenů nebo šíitských milic. Získáním Mosulu by Islámský stát přišel o poslední velkou aglomeraci v zemi.

Boj o Mosul
Zdroj: ČT24/BBC/AFP
  • Mosul dobyl Islámský stát v červnu 2014. Právě ve zdejší mešitě vyhlásil vůdce IS Abu Bakr al-Bagdádí vznik „chalífátu“.
  • Před ofenzivou zde podle odhadů přebývalo 1,5 milionu lidí a mezi 3 až 5 tisíci ozbrojenci.
  • Dosud z města uprchlo více než 17 tisíc obyvatel. Podle obav OSN by je mohlo následovat až 700 tisíc dalších.

Pode mise OSN pro Irák zahynulo při násilnostech v zemi jen během října 1800 lidí, z toho 1100 civilistů. Je to o téměř 800 lidí více než v září. 672 obětí bylo z řad iráckých bezpečnostních složek včetně kurdských bojovníků pešmergů, příslušníků zvláštních jednotek či milic bojujících po boku armády. Dalších 1358 osob utrpělo zranění, 

Bojovníci iráckých jednotek
Zdroj: EPA/Ahmed Jalil

Takzvaný chalífát představuje územní celek spravovaný zástupcem boha na zemi, chalífou, a to podle muslimského práva šaría. Po všech stoupencích islámu žádá přísahu věrnosti vůdci, kterým je abu Bakr al-Bagdádí.

IS žádá věrnost i po dalších džihádistických skupinách. Řada z nich už tak učinila, včetně bývalých členů Al-Káidy. Usiluje o obnovu boží vůle na zemi a obranu muslimů proti „nevěřícím a odpadlíkům“.

Konfrontaci s koalicí vedenou Spojenými státy pojal IS jako předzvěst konečného souboje mezi muslimy a jejich nepřáteli. Zvláštní symboliku má v tomto ohledu syrské město Dábik – aktuálně obléhané syrskou opozicí.

Centrum muslimských apokalyptických proroctví má být dějištěm „konečné bitvy mezi muslimy a římskými nepřáteli“. Právě proto IS ve své propagandě častokrát vyzýval Západ k vyslání pozemních jednotek do Sýrie.

„Poslední hodina nepřijde, dokud muslimové nerozpráší Římany v Dábiku nebo al-Amaku,“ měl údajně prohlásit prorok Mohamed. Finální bitva měla být součastí postupu muslimů do Konstantinopole (dnešní Istanbul).