IS vrací úder: V iráckém Kirkúku platí po sebevražedném útoku zákaz vycházení

Nejméně 19 lidí zemřelo při sebevražedném útoku Islámského státu (IS) v iráckém městě Kirkúk. Úřady ve městě vyhlásily zákaz vycházení. K incidentu došlo v době, kdy spojenecká vojska vedou ofenzivu proti radikálům v Mosulu.

Ozbrojenci z IS napadli policejní velitelství, rozestavěnou elektrárnu a několik kontrolních stanovišť. Na sobě měli vesty s výbušninami. Podle jejich spřátelené agentury se někteří atentátníci zabarikádovali v mešitě a místním hotelu, úřady to ale popřely.

V oblasti byla od jedné hodiny v noci slyšet intenzivní střelba a exploze. Na záběrech kurdské televize Rudaw je vidět dým stoupající nad městem. Podle svědků ještě hodiny po útoku radikálové volně procházeli ulicemi.

Mezi oběťmi jsou pravděpodobně i Íránci, kteří tam staví na elektrárnu. Na místě zemřelo 13 lidí. Radikálové povraždili také šest policistů. Zemřelo i dvanáct islamistů, informovala stanice BBC. Úřady vyhlásily stav pohotovosti, páteční modlitby se nekonají a mešity zůstaly zavřené.

IS se zřejmě snaží odvrátit pozornost od jeho bašty v Mosulu

Kirkúk mají pod kontrolou Kurdové. Leží asi 170 kilometrů od Mosulu, který od léta 2014 ovládají právě radikálové z IS. Irácká armáda v pondělí za podpory mezinárodní koalice zahájila velkou ofenzivu s cílem toto město osvobodit.

Kirkúk po útoku islamistů
Zdroj: Ako Rasheed/Reuters

Podle guvernéra Kirkúku stála za útokem spící buňka IS. „Vzhledem k pokračujícímu útoku na Mosul mohou chtít zajistit, aby byly odtamtud staženy síly a pozornost se upřela do Kirkúku. Také v Mosulu prohrávají, těmito akcemi chtějí zvýšit morálku,“ míní guvernér.

Turci poslali humanitární pomoc iráckým uprchlíkům

V Mosulu žije v současné době asi 1,5 milionu lidí. Ve středu Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) oznámil, že z města uprchlo před boji přes 900 lidí, kteří jsou nyní v uprchlickém táboře v Sýrii.

Turecko už poslalo na sever Iráku humanitární pomoc pro 10 tisíc běženců. „V první fázi posíláme pomoc do téměř 30 vesnic v okolí Mosulu, které již byly osvobozeny. Je tam asi 3000 až 4000 lidí v pohybu,“ řekl šéf tureckého Červeného půlměsíce Kerem Kinik. Turecký Červený půlměsíc oznámil, že tam posílá 20 nákladních aut s pomocí, která zahrnuje instantní potraviny, oblečení a několik stovek stanů a lehátek.